Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Veliki uspeh Matematičke gimnazije: Još četiri medalje za najtrofejniju školu u Srbiji

  Matematička gimnazija u Beogradu je jedinstvena srednja škola u našoj zemlji za talentovane učenike u oblasti prirodnih nauka. Ona je iznedrila preko 500 doktora nauka, od kojih su mnogi, dok su još bili u klupama ove prestižne ustanove, sa međunarodnih takmičenja doneli pregršt medalja.

  Statistika kaže da ih je u ovom trenutku već preko 600 i u pitanju je redak, ako ne jedinstven uspeh jedne škole u svetu i on se tu ne završava.  Na 62. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi, koja je održana od 14. od 24. jula, ekipa Srbije osvojila je četiri medalje i jednu pohvalu. Sve četiri medalje osvojili su učenici Matematičke gimnazije.

  Na olimpijadi je učestvovalo 107 država i 619 takmičara. Formalni domaćin bila je Rusija (Sankt Peterburg), a lokalni organizator u Srbiji Društvo matematičara Srbije. Takmičenje je održano onlajn, u prostorijama Matematičke gimnazije. U takvoj konkurenciji, Dobrica Jovanović osvojio je zlatnu medalju, Mateja Vukelić i Veljko Radić srebrnu, a Miloš Milićev bronzanu. Njima se pridružio Aleksa Đorđević iz Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu, koji je osvojio pohvalu.

  „Time su naši učenici još jednom dokazali da je u Srbiji nauka (u ovom slučaju matematika) kapital koji treba naročito negovati i podsticati na razvoj kod mladih ljudi, budući da je potencijal koji oni poseduju daleko iznad nekog možda očekivanog nivoa spram veličine Srbije i njenog položaja u svetu. Moramo izraziti zahvalnost kompaniji NIS, koja je prepoznala imperativ ulaganja u obrazovanje mladih ljudi i koja nam pruža značajnu podršku već dugi niz godina“, rekao je Bojan Bašić, vođa tima.

  Кompanija NIS u okviru svog programa „Energija znanja“ od 2013. godine podržava realizaciju takmičenja iz matematike na lokalnom i međunarodnom nivou. Na ovaj način se obezbeđuju sredstva za održavanje Srpske matematičke olimpijade, kao i pripreme i učešće naših predstavnika na međunarodnim olimpijadama.

  Prof. dr Miroslav Marić, predsednik Društva matematičara Srbije, kaže  da društvo svake godine organizuje oko 20 takmičenja mladih matematičara i programera, za učenike osnovnih i srednjih škola, počev od školskih, preko opštinskih, okružnih i državnih do srpskih olimpijada.

  „Sistem takmičenja koji Društvo matematičara Srbije sprovodi je veoma kompleksan. Кada je matematika u pitanju, 30 do 40 hiljada mladih matematičara (od 3. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole) prođe kroz sistem kvalifikacija da bismo došli do juniorske, odnosno srednjoškolske ekipe, koje čine po 6 takmičara koji će predstavljati Srbiju. Osim same organizacije kvalifikacija, za te ekipe je potrebno obezbediti adekvatne pripreme, kao i putovanja do destinacija gde se održavaju takmičenja. Sve to ne bi bilo moguće bez pomoći države i društveno odgovornih kompanija poput NIS-a, koje prepoznaju značaj onoga što radi Društvo matematičara Srbije“, kaže profesor Marić.

  Pored podrške srpskim i međunarodnim olimpijadama iz prirodnih nauka, kompanija NIS ulaže i u obrazovnu infrastrukturu. Uz podršku NIS-a je pre nekoliko meseci u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu otvoren kabinet za informatiku, koji se koristi za redovnu nastavu, ali i za pripreme učenika za odlazak na međunarodna takmičenja.

  Izvor: BIZLife

  Foto: NIS

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE