Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Evro, sredstva (Unsplash)

  Eurostat: Zemlje EU sa najvišim i najnižim platama – gde je Srbija?

  Prosečna godišnja prilagođena zarada sa punim radnim vremenom za zaposlene u EU prošle godine bila je 33.500 evra, objavio je Eurostat.

  Ovo je prvi put, kako navode na sajtu zvanične evropske statistike, da Eurostat objavljuje ovaj podatak.

  Među državama članicama EU, najveća prosečna godišnja prilagođena plata sa punim radnim vremenom u 2021. zabeležena je u Luksemburgu 72.200 evra, slede Danska (63.300 evra) i Irska (50.300 evra).

  Najmanje plate imaju u Bugarskoj (10.300 evra), Mađarskoj (12.600 evra) i Rumuniji (13.000 evra).
  eurostat

  Evro skulptura Frankfurt Pixabay

  Ovaj podatak obavezan je zbog Direktive o “plavoj karti” koja propisuje upotrebu upravo ovog indikatora za određivanje prosečne bruto godišnje plate za svaku državu članicu EU, a cilj joj je da privuče visokokvalifikovane radnike u EU pod fleksibilnijim uslovima.

  Plava karta je neka vrsta boravišne i radne dozvole namenjena visokokvalifikovanim građanima van EU, a koji žele da žive i rade u EU, prenosi Danas.

  Prema ovim podacima, većina zemalja je ispod EU proseka, među zemljama u oktruženju najveće prosečne godišnje plate imaju u Sloveniji 28.760 evra, dok je u Hrvatskoj prosek 16.170 evra.

  Srbija četvrta najsiromašnija u Evropi u 2021.

  Naša zemlja je četvrta najsiromašnija zemlja Evrope u 2021. godini mereno po bruto domaćem proizvodu po stanovniku i standardizovanoj individualnoj potrošnji po stanovniku, pokazuju podaci Eurostata.

  Prema prvo navedenom kriterijumu, Srbija je bila 55 odsto ispod proseka u Evropskoj Uniji, a prema drugom 47 odsto ispod proseka EU.

  Beograd, bilbord

  Beograd, Knez Mihajlova ulica (BIZLife)

  Od Srbije su siromašnije Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Albanija koja je najsiromašnija zemlja Evrope mereno pomenutim kriterijumima.

  Među članicama EU, najsiromašnija je Bugarska, a za njom slede Grčka, Mađarska i Slovačka, ali su u odnosu na Srbiju u znatno povoljnijem ekonomskom položaju. Po podacima Eurostata, najbogatije zemlje EU su Luksemburg i Irska.

  Izvor: Danas

  Foto: Unsplash/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE