Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MMF NBS

  MMF odobrio i poslednju reviziju aranžmana sa Srbijom

  Odbor izvršnih direktora Međunarodnog monetarnog fonda odobrio je osmu, poslednju reviziju stendbaj aranžmana Srbije iz predostrožnosti, saopštila je Narodna banka Srbije.

  Tokom trajanja aranžmana koji ističe 22. februara 2018, Srbija nije koristila sredstva koja su joj bila na raspolaganju, navela je NBS.

  Odbor izvršnih direktora MMF ocenio je da je Srbija tokom aranžmana sprovođenjem dogovorenog ekonomskog programa ostvarila značajan napredak, povećano je poverenje na tržištu i ostvaren je rast investicija i ekonomske aktivnosti.

  Prema oceni MMF-a poslovno okruženje u Srbiji unapređeno je u uslovima makroekonomske stabilnosti i boljeg regulatornog okvira, a nastavak reformi unaprediće javnu administraciju i doprineće efikasnijem pružanju javnih usluga.

  MMF je ukazao da je još dosta toga ostalo da se uradi kada su u pitanju preostala preduzeća u većinskom državnom vlasništvu kako bi se unapredio način njihovog upravljanja, investiranja i ojačali administrativni kapaciteti.

  Sugeriše se nastavak poreskih reformi i otklanjanje neizvesnosti u sistemu sudstva, čime bi se dodatno podstakla poslovna aktivnost.

  MMF je pozdravio poboljšanje uslova na tržištu rada, kretanje inflacije blizu centralne vrednosti cilja, ubrzano smanjenje javnog duga i jaku eksternu poziciju zemlje. Konstatovan je vidan napredak u domenu strukturnih reformi, ali i ukazano na to da su u ovoj oblasti potrebne dublje institucionalne reforme kojima bi se osigurao održiv privredni rast.

  Kada je reč o fiskalnoj politici, istaknuto je da je kroz značajno fiskalno prilagođavanje, nivo javnog duga u silaznoj putanji, te da je Zakonom o budžetu za 2018. stvoren prostor za kapitalne investicije, kao i da će se kroz poreske olakšice dodatno stimulisati rast zaposlenosti.

  „Karakterišući okvir monetarne politike kao odgovarajući, imajući u vidu neizvesnosti na domaćem i inostranom tržištu, MMF je pozdravio nedavnu fleksibilnost deviznog kursa domaće valute, koja je delovala u pravcu aprecijacije dinara usled unapređenih makroekonomskih fundamenata i tržišnih uslova“, prenela je NBS.

  Reforme u finansijskom sektoru dovele su do jačanja bankarskog sektora koji je sada u znatno boljoj poziciji da podrži ekonomsku aktivnost, ocenio je MMF i pohvalio veoma dobre rezultate sprovođenja strategije za rešavanje problematičnih kredita, ali i ukazao da su dalje aktivnosti u ovom pogledu neophodne.

  Značajan napredak u sprovođenju strukturnih reformi ojačao je potencijal rasta srpske privrede, uticao je na smanjenje fiskalnih rizika i kreiranje radnih mesta, a monetarna politika uspela da drži inflaciju pod čvrstom kontrolom, čime je podržala ekonomski oporavak zemlje, ukazao je MMF.

  „Odbor izvršnih direktora MMF-a je zaključio da je Srbija, bližeći se završetku aranžmana, uspela da sprovođenjem dogovorenog ekonomskog programa ostvari makroekonomsko prilagođavanje i znatno ojača svoj ekonomski kapacitet“, navedeno je u saopštenju NBS.

  Izvor: Beta

  Foto: Logo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE