Mlinari protiv zabrane izvoza pšenice

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mlinari protiv zabrane izvoza pšenice

  Srbija ima višak pšenice i zbog rata u Ukrajini i straha od nestašice hrane ne bi trebalo zabranjivati izvoz te žitarice, a posebno brašna, rekao je predsednik poslovnog udruženja mlinara i proizvođača testenina “Žitounija” Zdravko Šajatović.

  On je za Betu rekao da je višak pšenice najmanje oko 500.000 do 600.000 tona, a da se mesečno u Srbiji troši oko 80.000 tona.

  “Do žetve ima četiri meseca, što znači da će se potrošiti još oko 320.000 tona. Najbolje bi bilo da se uvedu kvote i prati situacija, pa ako zatreba zabrani izvoz. Ako se brzo završi rat u Ukrajini, a zabrani izvoz, otežava se plasman u kratkom roku”, rekao je Šajatović.

  Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u ponedeljak da će za dan-dva najverovatnije biti biti doneta odluka o zabrani izvoza pšenice, a da će se dozvoliti izvoz brašna još neko vreme.

  Istakao je da zabrana izvoza nije dobra ni za proizvođače pšenice koji su ove godine nezapamćeno u istoriji imali visoke troškove setve zbog astronomske cene gasa i potreban im je novac.

  Posebno, kako je rekao, ne bi trebalo zabranjivati izvoz brašna jer prodaja opada, pa ako se sada zabrani kupci će naći druge dobavljače.

  Taksa na izvoz od 20 odsto?

  Savetnik najvećeg izvoznika žitarica iz Srbije, kompanije CHF, Miroslav Debeljački rekao je da izvoz žitarica ne može da se zabrani, ali može da se oteža.

  “Može kao u Mađarskoj da se predvidi uvođenje zahteva koji će se izvesno vreme razmatrati, pa ako se utvrdi da država nije zainteresovana da kupi tu pšenicu tada se odobri izvoz”, rekao je Debeljački.

  “Najprihvatljivije rešenje bi bilo da se, kao u Rusiji, uvede taksa na izvoz od 20 odsto, čime će se smiriti cene na domaćem tržištu”, rekao je Debeljački.

  Istakao je da u Srbiji sada postoji višak od milion tona pšenice i milion tona kukuruza za izvoz. Debeljački je rekao da je pitanje kome će se prodati viškovi, ako se sada zabrani izvoz.

  Dodao je da CHF ima ugovore o izvozu i da se sada ne zna da li će moći da to realizuju.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE