Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mlekara Šabac – kvalitet iz Srbije za ceo svet (VIDEO)

  Proizvodi Mlekare Šabac, napravljeni od najkvalitetnijeg domaćeg mleka, već decenijama nalaze svoje verne potrošače širom sveta. Iako prema evropskim standardima spada u manje mlekare, u  osnovi uspešnog plasiranja svojih proizvoda van granica naše zemlje šabačka mlekara vidi saradnju sa preko 700 domaćih proizvođača sirovog mleka. Mnogi od njih su višedecenijski partneri Mlekare i predstavljaju oličenje budućnosti srpske poljoprivrede i održive, modernizovane, seoske privrede, koja ume da privuče i zadrži mlade generacije, spremne da svoje vreme i talenat ulože u dalji razvoj tradicionalnog, porodičnog, poslovanja kroz, na primer, robotizaciju muže krava.

  Neretko prijatna asocijacija na mlečne proizvode dolazi sa nasmejanih lica dece i odraslih, veselo ocrtanih belim brkovima od ispijenog mleka ili jogurta – ali ne treba zaboraviti da je mleko jedan od najbitnijih i najefikasnijih izvora brojnih hranljivih materija, neophodnih za zdrav razvoj organizma. Zbog toga je bitno da mlečni proizvodi koje konzumiramo zaista budu proverenog, vrhunskog kvaliteta i napravljeni od najboljeg domaćeg mleka na bazi prirodnih sastojaka.

  Upravo je taj princip kvaliteta ono što Mlekara Šabac od svojih zadružnih početaka, pre skoro jednog veka, sve do danas, dosledno sprovodi u svim aspektima poslovanja, pre svega kroz proizvode koje plasira kako na domaćem, tako i na 15 drugih tržišta širom sveta. Najviši svetski sertifikati kvaliteta, bezbednosti i energetske efikasnosti proizvodnje, poput IFS-a i ISO 50001, govore u prilog činjenici da je kvalitet proizvoda koji izlaze iz fabrike u Šapcu isti bez obzira da li su namenjeni plasmanu na srpskom, evropskom, ruskom ili američkom tržištu.

  Uspešan razvoj, pored kvalitetne domaće sirovine i ekspertize zaposlenih, naravno čine i neprestana ulaganja i spremnost na inovacije u proizvodnji. Tokom poslednjih pet godina tradiciju Mlekare Šabac, dugu 90 godina, unapredili smo i osnažili kroz brojna ulaganja, pre svega u savremene tehnološke sisteme koji nam omogućavaju da kreiramo proizvode koji mogu da odgovore na propise i najzahtevnijih tržišta. Uvedeni su alati World Class Manufacturing System i Data Matrix tehnologija, koji pružaju detaljno praćenje kompletne proizvodnje i podizanje njene efikasnosti na metodičan i sistemski način, kao i unapređen sistem praćenja proizvoda u kompletnom lancu, od proizvodnje do plasiranja na police u radnjama. Takođe, kroz inovacije u ambalaži naših najpopularnijih brendova sirnih i kajmak namaza, kao što su Sirko i A la Kajmak, nastojimo da doprinesemo rešavanju problema reciklaže, ali i bacanja hrane, jer se ambalaža ovih proizvoda može u potpunosti reciklirati, a njeni poklopci doprinose dodatnom očuvanju svežine i kvaliteta, generacijama omiljenih, namaza” istakla je Maja Bađin Georgijević, Menadžer korporativnih komunikacija u Mlekari Šabac.

  Neprestano usavršavanje, inovacije i implementacija najboljih praksi, iskustva su koja se stiču i razmenjuju i kroz učešća na globalnim industrijskim okupljanjima, poput Anuge, nedavno održanog globalnog sajma hrane i pića u Kelnu. Mlekara Šabac, kao jedina mlekara iz Srbije, bila je deo tima srpskih prehrambenih kompanija koje su na ovom prestižnom događaju, oko sebe okupile Privredna Komora Srbije i Razvojna agencija Srbije. Anuga je bila izuzetna, dvostruko korisna prilika. Pre svega u domenu predstavljanja srpske mlekarske industrije i vrhunskog kvaliteta njenih proizvoda, a samim tim i otvaranja novih mogućnosti za poslovne saradnje, ali takođe i u sferi daljeg razvoja i usavršavanja proizvodnog procesa, zahvaljujući brojnim razmenama znanja i iskustava sa ljudima iz celog sveta. Postoji veliko interesovanje širom sveta za proizvode iz Srbije, a koliko ćemo brzo uspeti da odgovorimo na te potrebe ne zavisi samo od proizvođača. Za proizvode iz Srbije zainteresovana su tržišta od Bliskog Istoka, preko Afrike, sve do Kine, ali je za to potrebno i aktivno učešće države, ne samo u domenu potpisivanja sporazuma, već i u sprovođenju konkretnih ratifikacija, recimo veterinarskih sertifikata, koji bi garantovali da na izvesno tržište možemo da izvozimo artikle životinjskog porekla, kao što su mlečni proizvodi. Zemlje iz okruženja i EU imaju takve ugovore o saradnji, pa ne postoji razlog da i Srbija ne bude prisutna na tržištima Azije i Afrike.

  Saradnja sa Privrednom komorom Srbije ima poseban značaj za Mlekaru Šabac, jer potvrđuje da su vrhunski kvalitet i održivost u proizvodnji uvek najznačajniji element za prepoznavanje vrednosti kod potrošača, ali i u okviru industrije. U prilog tome govori i činjenica da je čak osam brendova Mlekare Šabac nagrađeno žigom „Čuvarkuća“, za natprosečan kvalitet mlečnih proizvoda stvorenih u Srbiji i to u potpunosti od domaćih resursa, čime se takođe pruža podrška razvoju domaće privrede.

  Ovakva priznanja i podrška nekih od najznačajnijih domaćih institucija, naravno utiču pozitivno i na dalji razvoj Mlekare, jer stvaraju poverenje i pridobijaju nove kupce u Srbiji, ali i pomažu u dodatnom širenju na globalno tržište kroz povezivanje na stručnim događajima u zemlji ili inostranstvu. To je posebno bitno kada se u obzir uzme i činjenica da je najveći deo proizvodnje Mlekare Šabac namenjen izvozu, što je ujedno čini i najvećim srpskim izvoznikom mlečnih proizvoda.

  Naravno, dugoročan uspeh je uvek zasnovan na snažnom timu zaposlenih i pouzdanim, stabilnim poslovnim partnerstvima. Mlekara Šabac danas zapošljava oko 350 ljudi čija je ekspertiza ključna za održivu budućnost poslovanja, zbog čega je ulaganje u edukaciju i razvoj njihovih znanja i veština od presudnog značaja za uspeh u onome što radimo. Podršku pružamo i partnerima, kroz podsticaje i modernizaciju njihovog poslovanja – bilo da je recimo reč o Srednjoj Poljoprivrednoj školi u Šapcu, koja je u proizvodnji sirovog mleka treći dobavljač „Mlekare Šabac“ po veličini, ili malim i srednjim gazdinstvima, poput onog koje vodi Zoran Jadranović iz sela Dobrić kod Šapca. On je kroz ulaganje u savremene procese vođenja farmi, robotizovan sistem muže krava i podršku Mlekare Šabac, ujedno osigurao i budućnost porodičnog biznisa, pružajući svojoj deci dobru priliku da ostanu na selu i usavršavaju znanja i veštine potrebne za održivi napredak mlekarske industrije.

  Na kraju, godinu za nama Mlekara Šabac vidi kao period kada je trebalo izboriti se sa brojnim izazovima, ali ujedno to je bio i značajan jubilej kojim obeležavamo 90 godina postojanja i rada, kada smo pored brojnih inovacija u poslovanju, redizajnirali i svoj vizuelni identitet i pokrenuli brojne projekte za budući razvoj naše kompanije. Zbog svega toga Mlekara Šabac ima puno razloga da bude ponosna na svoj razvojni put i činjenicu da je zaista ’made in Serbia’.

  Izvor: BIZLife magazin

  Foto: Mlekara Šabac

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE