Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mito od 10.000 do 60.000 evra: Evo za šta se tereti mladi naprednjak

  Nekadašnjeg predsednika beogradske opštine Palilula Aleksandra Jovićića, člana Srpske napredne stranke (SNS), tužilaštvo tereti za nezakonitu legalizaciju objekata.

  Kako navodi tužilaštvo, on je za mito od 10.000 do 60.000 evra, zajedno sa svojim optuženim saradnicima, omogućavao nezakonitu legalizaciju objekata.

  Optužnica, na više od sto strana, čije delove prenosi nedeljnik NIN, navodi da se to dešavalao od juna 2016. do novembra 2018, kada je građevinska inspekcija sa nadležnosti opštine prebačena na Grad Beograd.

  Kako je navedeno, optužnicu protiv Jovičića i još devet osoba podiglo je krajem decembra prošle godine Posebno odeljenje za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu, utvrđeno je da je formalno ispravna i poslata na odgovor optuženima i njihovim braniocima.

  Jovićić je negirao krivicu, tvrdio je da nikad nije dao nalog da se nelegalni objekti zaštite od rušenja za primljeni novac ili bez novca. Za navode načelnika Odeljenja za društvene delatnosti i zajedničke poslove Palilule Dražena Vujića, koji ga je teretio u svom iskazu, rekao je da su notorna laž, te da sa njim nije komunicirao u vezi s poslovima.

  Vujić je izjavio da mu je Jovičić rekao da ga obaveštava kada se pojavi objekat nelegalne gradnje, da predsedniku opštine takva saznanja prenosio i da mu je Jovičić govorio da ode na neko mesto i preuzme kovertu, ali da nije znao šta je u kovertama.

  Jovičića brani, između ostalih, advokat Vladimir Đukanović, funkcioner SNS i predsednik skupštinskog Odbora za pravosuđe. Jovičić je bio ranije šef odborničke grupe SNS u Skupštini grada Beograda.

  40.000 evra dobio na svadbi

  Prema zapisniku policije, kod Jovičića je 3. juna 2021. pronađeno 311.545 evra, 5.000 američkih dolara, 10,6 miliona dinara, a sutradan je pronađeno još 200.000 dinara. Takođe je pronađeno i pet ručnih satova čiju je vrednost veštak procenio na 2,3 miliona dinara, piše NIN.

  U svojoj odbrani, koja se citira u optužnici, Jovičić je naveo da je držao ušteđevinu od 90.000 evra. Rekao je da je do te ušteđevine došao jer je od oca nasledio 30.000 evra, a da su on i supruga na svadbi dobili 40.000 evra, kao i da su štedeli.

  Ni 30.000 ni 40.000 evra nije prijavio Agenciji za borbu protiv korupcije. Naveo je pred tužiocem da se izjasnio za novac koji je njegov, a da će se za ostali novac koji je pronađen kod njega izjasniti kasnije, navodi NIN.

  20 evra po nelegalnom kvadratu

  Ako su tačni navodi optužnice protiv Jovičića i ostalih, oni su samo kap u moru miliona nelegalno izgrađenih kvadrata u glavnom gradu, piše NIN.

  Optuženi Vujić je naveo da je čuo da je cena po nelegalnom kvadratu bila 20 evra.

  Kako je NIN nezvanično saznao od istražitelja, za objekat od 2.000 kvadrata kada se ide preko nezakonite legalizacije investitoru ostaje oko 300.000 evra, koji bi inače išli u budžet.

  Izvor: Beta

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE