Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarstvo finansija: Suficit 12,5 mlrd. dinara, javni dug 24 milijarde evra

  Suficit republičkog budžeta Srbije na kraju maja bio je 12,5 milijardi dinara, objavilo je Ministarstvo finansija. Takođe je saopšteno i da je javni dug Srbije na kraju maja ove godine iznosio je oko 24,06 milijardi evra, što je 67,1 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP).

  Naplaćeni su prihodi u iznosu od 434,3 milijardi dinara, dok su rashodi iznosili 421,8 milijardi dinara.

  U maju, kao i prethodnog meseca, suficit je bio 1,8 milijardi dinara, pri čemu su ukupni prihodi iznosili 87,3 milijardi dinara, a rashodi 85,6 milijardi dinara.

  Ministarstvo finansija navodi da su poreski prihodi iznosili 77 milijardi dinara.

  Najveći deo poreskih prihoda odnosi se na uplatu PDV od 40 milijardi dinara, uglavnom zahvaljujući visokom prihodu po osnovu uvozne komponente.

  Posle PDV najveći prihod je po osnovu akciza i iznosi 22,4 milijardi dinara.

  U maju je, pored redovnih neporeskih prihoda, uplaćena i premija po osnovu reotvaranja emisije HoV u iznosu od 1,2 milijardi dinara. Prihod po osnovu donacija iznosio je 0,4 milijarde dinara.

  Rashodi su izvršeni u iznosu 85,6 milijardi dinara. Rashodi za zaposlene su iznosili 19,9 milijardi dinara, a transferi OOSO (fond PIO, RFZO, NSZ, fond SOVO) 16 milijardi dinara.

  Veći iznos isplaćenih subvencija u maju odnosi se na kapitalnu subvenciju za učešće u kreditu za izgradnju železničke infrastrukture.

  Na nivou opšte države, na kraju maja, zabeležen je ukupan fiskalni suficit u iznosu od 23 milijarde dinara i primarni suficit u iznosu od 87,8 milijarde dinara.

  Bolje ostvarenje od planiranog, kako navodi ministarstvo, uglavnom je rezultat bolje naplate najznačajnijih poreskih prihoda (PDV, akcize i doprinosi) i većih jednokratnih uplata neporeskih prihoda.

  Zbirni suficit lokalnih samouprava (opština i gradova) na kraju maja iznosi 12 milijardi dinara.

  „Ovako visok suficit kod lokalnih samouprava, najvećim delom je posledica dinamike uplate poreza na imovinu, s obzirom da je sredinom maja dospela na naplatu druga rata ovog poreza“,piše u saopštenju.

  U istom periodu, AP Vojvodina je ostvarila suficit od 2,3 milijardi  dinara.

  Fondovi obaveznog socijalnog osiguranja su na kraju maja u deficitu u iznosu od tri miljarde dinara. PIO fond je u deficitu od 5,2 milijarde dinara, kao rezultat viška prenetih sredstava iz prethodne godine u 2017. godinu.

  RFZO je zabeležio suficit u iznosu od 0,7 milijardi dinara. Nacionalna služba za zapošljavanje je takođe u suficitu od 1,4 milijarde dinara, dok je Fond SOVO maj završio sa izbalansiranim budžetom.

  Državna preduzeća nadležna za održavanje i izgradnju puteva, Putevi Srbije i Koridori Srbije trenutno imaju deficit od 0,8 milijardi dinara.

  Izvor: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE