Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  računi

  Ministarstvo energetike: Ni reči o odlaganju grejne sezone

  Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije objavilo je da nije vodilo razgovore ni sa jednom toplanom o odlaganju početka grejne sezone, a ako postoje argumenti za takav predlog, spremno je da o tome razgovara.

  „Naglašavamo da je energetski sistem kompleksan i da se potrošači, kad ne mogu da računaju na jedan izvor energije, u ovom slučaju sistem daljinskog grejanja, opredeljuju za drugi, što je najčešće električna energija, a to može značajno da optereti čitav energetski sistem“, ocenilo je to ministarstvo, povodom najave u medijima da će biti odložen početak grejne sezone sa 15. oktobra na 31. oktobar.

  Podseća se da Ministarstvo rudarstva i energetike rukovodi Radnom grupom za praćenje sigurnosti snabdevanja energijom i energentima, u kojoj su pored ostalih energetskih subjekata i predstavnici Poslovnog udruženja „Toplane Srbije“, kao i predstavnici JKP „Beogradskih elektrana“.

  Prema informacijama koje su, kako je objavilo to ministarstvo, predstavljene na sednicama Radne grupe, toplane u Srbiji su spremne za grejnu sezonu i obezbeđene su dovoljne količine energenata.

  Zakon o energetici, kako je navedeno, propisuje da energetski subjekt distribuira toplotnu energiju pod uslovima utvrđenim tim zakonom i propisima koje donosi jedinica lokalne samouprave (JLS).

  Grejanje od 15. oktobra

  Kako sam Zakon ne propisuje bliže uslove vezane za grejnu sezonu to je ostavljeno JLS da propišu u skladu sa okolnostima. Svaka JLS donosi zasebnu Odluku o snabdevanju toplotnom energijom kojom propisuje kada počinje grejna sezona i pod kojim uslovima može otpočeti ranije.

  Prema propisima svih JLS koje imaju sisteme daljinskog grejanja grejna sezona za snabdevanje toplotnom energijom za grejanje stambenih i poslovnih prostorija počinje 15. oktobra, a završava se 15. aprila.

  Izuzetno u periodu od 1. do 14. oktobra i od 16. aprila do 3. maja objekti će se grejati u dane za koje u poslednjoj prognozi prethodnog dana ili u prvoj prognozi tog dana Republički hidrometeorološki zavod prognozira srednju dnevnu temperaturu 12 Celzijusovih stepeni ili nižu, navelo je ministarstvo.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE