Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Pčele

  Ministarka: Srbija ima najviše košnica po glavi stanovnika na planeti

  Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković izjavila je da je, zahvaljujući državnoj podršci, Srbija danas zemlja sa najviše košnica po glavi stanovnika na planeti.

  Prema njenim rečima, broj košnica se i dalje kontinuirano povećava, a prosečna godišnja proizvodnja meda iznosi preko 7.000 tona.

  Tanasković je, na otvaranju 23. Međunarodnog stručnog seminara pčelarskih udruženja u Aleksincu, ocenila da je pčelarstvo poslednjih godina doživelo snažan razvoj, da je med postao značajan izvozni proizvod Srbije i najavila da će država i u budućnosti nastaviti sa podsticajima za pčelare.

  Ona je ukazala da je bolja organizacija pčelara u pogledu otkupa i distribucije dovela do povećanja broja košnica, s obzirom da je izvozna tražnja povećana.

  Dodala je da je vlada Srbije pomogla Savezu pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) pri otvaranju sopstvenog pogona za prikupljanje i plasman meda sa cele teritorije Srbije što je pčelarima omogućilo da sami plasiraju svoj med.

  Pčele, med

  Sem toga, istakla je, pčelari u Srbiji pored nacionalnih podsticajnih mera, mogu da dobiju i sredstva po osnovu konkursa koje Srbija realizuje u saradnji sa Svetskom bankom.

  Predsednik Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) Rodoljub Živadinović naveo je da država izdvaja više od sedam miliona evra podrške pčelarstvu kroz subvencije, kao i da je sa 25 odsto učestvovala u troškovima izgradnje pogona za plasman meda.

  Seminar pčelarskih udruženja je organizovala Regionalna asocijacija pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije.

  Izvor: Agencije

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE