Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministarka priznala da se o strateškim rezervama gasa godinama samo priča

  Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je da se od srede popodne Srbija redovno snabdeva gasom iz Bugarske i da je problem otklonjen.

  Ona je za TV Prva rekla da je neophodno proširenje skladišta gasa i planiranje strateških rezervi, kao i regionalni krizni plan.

  „Suština je da ćemo iz ove krize izaći sa činjenicom da imamo dovoljne količine energije i energenata i za domaćinstva i za privredu. Pritom se cene za građane neće menjati do kraja zimske sezone“, dodala je ministarka.

  Prema njenim rečima, u narednih godinu dana bi trebalo da se proširi skladište u Banatskom dvoru, da bi bilo strateških rezervi gasa kako Srbija ne morala da uvozi gas kada dodje do nepredviđenih situacija.

  „O tome se priča godinama, ali ništa nije urađeno“

  Mihajlović je kazala da se o tome govori godinama unazad, ali do sada nije ništa uradjeno, kao i da su tehnički problemi na gasovodima regionalni i da je važno imati zajednički krizni plan sa Madjarskom i Bugarskom.

  „Srbijagas je radio sve što je mogao, interventno nabavljao dovoljne količine gasa, ali je svakako neophodno da proširimo naše skladište sa 450 miliona kubnih metara na 800 miliona, kako bismo smanjili mogućnost da budemo ranjivi i da ne moramo da uvozimo gas u kriznim situacijama“, naglasila je ona.

  Stabilizacija tržišta na proleće, cene gasa biće više

  Ministarka je rekla da se stabilizacija tržišta očekuje u martu ili aprilu naredne godine, ali da će cene gasa svakako biti više nego što su bile prošle i 2019. godine.

  „Na cenu energije i energenata utiče mnogo faktora. Svet je izlazio iz pandemije, potražnja je bila neočekivano velika, a istovremeno su evropska skladišta bila ispražnjena. Što se Srbije tiče, mi imamo dugoročni ugovor sa ruskim Gaspromom, koji ističe na kraju godine, pregovori o novom ugovoru su u toku i verujem da ćemo imati dobre vesti posle sastanka predsednika Vučića i predsednika Putina“, kazala je ona.

  Izvor: Beta/TV Prva

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE