Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  đedović

  Ministarka Đedović objasnila koliko je Srbija daleko od nuklearke

  Ministarka rudarstva i energetika Dubravka Đedović poručila je da je potrebno da se ispuni mnogo pretpostavki da bi Srbija mogla da razmatra nuklearnu energiju za svoju energetiku.

  Dodala je da za nuklearne elektrane za sada Srbija nema dovoljno ni znanja ni iskustva, a ni kadra.

  Govoreći o modularnim reaktorima, istakla je da prema informacijama iz Velike Britanije, ta tehnologija može biti dostupna 2029. ili 2030. godine i dodala da je Srbiji potrebno osam do deset godina za školovanje ljudi koji bi mogli da upravljaju takvom tehnologijom, te da bi odmah moralo da se krene u školovanje.

  Đedović je podsetila na to da je moratorijum na izgradnju nuklearki u Srbiji na snazi duže od 20 godina.

  „Svesni smo da iako nemamo tu energiju, da se tehnologija veoma usavršavala. Danas je nuklearna energija, sa gasom, alternativa za energiju iz uglja, jer doprinosi smanjenju štetnih gasova. Nosi i svoje rizike, svega oko nuklearnog otpada“, rekla je ministarka.

  Podsetila je na to da je usvajanjem Zakona o obnovljivim izvorima energije Srbija nedvosmisleno prioritet dala dekarbonizaciji, sa što više obnovljivih izvora energije. „Zato je potrebno da imamo adekvatno balansiranje energetske mreže“, rekla je Đedović.

  Ocenila je da je strategijska odluka države kako do više bazne energije, te da je jedna alternativa gas. „Jedna od mogućih alternativa je i nuklearna energija. Ljudskog kadra za nju nemamo u dovoljnoj meri i kad bismo krenuli da razmatramo ovo pitanje“, rekla je ministarka.

  Ukazala je na to da Srbiji predstoji donošenje strategije energetskog sistema za narednih 10 godina, te da će tu biti definisano kako želimo da upravljamo energetskim sistemom.

  Gojković: U okruženju radi osam nuklearki

  Potpredsednica Vlade, ministarka kulture i predsednica Odbora Direktorata za radijacionu i nuklearnu sigurnost i bezbednost Srbije (SRBATOM) Maja Gojković ocenila je da su energetska kriza i geopolitička situacija nuklearnu energiju doveli u centar svetske pažnje, kao jedno od rešenja, ali i najvećih izvora ljudskih strahova.

  Istakla je da pitanja primene nuklearnih elektrana dodatno dovodi u fokus i zaštitu životne sredine i osiguranje energetske nezavisnosti. Gojković je rekla da u bližem okruženju Srbije radi osam nuklearki, te da neki susedi intenzivno rade na novim nuklearnim kapacitetima.

  Izvor: 021, Tanjug

  Foto: Pixabay, Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE