Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Siniša Mali, BDP

  Ministar nas ohrabrio: Ako bude i najgori scenario, imaćemo dovoljno gasa za dva meseca

  Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da je će Srbija, sve i da se desi najgori scenario, imati dovoljno gasa za dva meseca za građane i privredu.

  „U ovom trenutku u Mađarskoj skladištimo 380 miliona kubnih metara gasa i sa 280 miliona kubnih metara koliko imamo u Banatskom dvoru skladišta su puna do vrha“, rekao je ministar za TV Prva.

  „Građani ne treba da brinu“

  “Zahvalni smo mađarskim prijateljima. U ovom trenutku imamo 380 miliona kubnih metara gasa skladištenih u Mađarskoj, dok je u Banatskom dvoru skladišteno 280 miliona kubika gasa. Imamo dovoljno gasa za 60 dana, odnosno za dva meseca. Možemo da povlačimo 10 miliona kubika dnevno“, rekao je Mali poručujući da građani ne treba da brinu o nastupajućoj grejnoj sezoni.

  On je podsetio i na reči mađarskog premijera Viktora Orbana da će, ukoliko bude nedostatka, Mađarska pomoći Srbiji.

  „I mi ćemo pomoći Mađarskoj. Važno je da se ponašamo kao dobri susedi i pomažemo jedni drugima kada su problemi u pitanju“, naglasio je Mali.

  Gas, nezaposlenost

  Gas (Pixabay)

  „Pobeđujemo u ekonomiji“

  Kada je reč o ekonomiji, ministar je apostrofirao da mi „pobeđujemo u ekonomiji, imamo zdrav budžet, jake javne finansije i da smo napravili rezerve“.

  „Mi smo sigurno stabilniji i u ovu krizu ulazimo sa boljim perfomansama. Udeo javnog duga je između 54 i 55 odsto. Zavisno od kursa valuta i dinamike vraćanja i uzimanja kredita, ali smo daleko ispod nivoa Mastrihta. Naša ekonomija i dalje raste uprkos krizi. Trudimo se da krizu što manje osete stanovništvo i ekonomija i svaki dan koji kupimo je dodatak tome“, rekao je Mali.

  Prema njegovim rečima, ekonomske potrebe zemlje su velike naročito po pitanju cene energenata i na nama je da što lakše izguramo zimu i dođemo do 1. aprila kada se zimska sezona završava.

  Kako protiv krize?

  „U potpunosti smo preuzeli krizu na sebe. Imate nisku cenu gasa i struje, i mi na taj način podržavamo našu ekonomiju i stanovništvo. Ali to neko mora da plati. Na tržištu da dobijete gas to je sada 2.000 do 3.000 dolara za hiljadu kubnih metara. Cena struje ide 300, 400 i 500 evra po megavat satu. Mi imamo cenu struje od 43 evra po megavat satu. Neko tu razliku mora da pokrije. Tu razliku pokrivamo tako što podržavamo elektroprivredu kako bi EPS izdržao tu razliku u ceni. A sve to u cilju održavanja standarda građana i ekonomije“, naveo je Mali.

  cene struje

  Struja, brojilo

  On je ukazao da su mogući neki loši scenariji u regionu kao što je zatvaranje šoping molova, ali i malih preduzeća. Naveo je primer Makedonije gde su tržišne cene struje i gde malim preduzećima preti zatvaranje i rast nezaposlenosti.

  Ministar finansija je ukazao i na teško stanje u Evropskoj uniji. Kazao je da je situacija teška, a da se to najbolje vidi na odnosu valuta dolar – evro.

  „Gubi se poverenje u EU i evro. Jedna za drugom, zemlje EU ulaze u recesiju. Sukob se dešava na tlu Evrope. Amerika sada može da kupuje imovinu raznih zemalja zbog jačanja svoje valute. Ovo nije bilo nikada u istoriji i mogu slobodno reći da se oni slabije snalaze u tome. Razlog za to je sporija reakcija Evropske centralne banke u povećanju kamatne stope u odnosu na Američki FED koji je brzo reagovao u želji da suzbije inflaciju“, naveo je Mali.

  Snabdevanje gasom ne treba da brine Srbiju, stručnjak objašnjava i zašto

   

  Izvor: Tv Prva, BIZLife

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE