Ministar najavio: Zadrugama POLA MILIJARDE RSD bespovratno

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Ministar najavio: Zadrugama POLA MILIJARDE RSD bespovratno

  Ministar za brigu o selu Milan Krkobabić posetio je Topolu gde je govorio o planiranim programima svog ministarstva, predstavio nedavno usvojen “Program podrške razvoju zadrugarstva dodelom bespovratnih sredstava za unapređenje poslovanja i tehnološki razvoj zadruga na čitavoj teritoriji Republike Srbije” i pozvao na dalje udruživanje poljoprivrednika.

  “Topola ima osobene i preduzimljive domaćine, očito rešene da budu svoj na svome. Zato je udruživanje i razvoj specijalizovanih voćarskih, vinogradarskih, povrtarskih, stočarskih, a posebno seoskih turističkih zadruga ozbiljan posao koji je pred njima”, kazao je Krkobabić.

  Naglasio je i da pomoć države ne sme da izostane, te da mora da bude bar jednaka naporima koji sami zadrugari ulažu.

  (BETAPHOTO/MILOS MISKOV/MO)

  Ove godine za ovaj državni program namenjen zadrugama opredeljeno je pola milijarde dinara, a uskoro će biti raspisan Javni konkurs za dodelu tih sredstava.

  Uslovi programa

  Prema uslovima programa, novoformirane zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, one formirane od 2017. godine do dana raspisivanja Javnog konkursa, mogu da računaju na iznos bespovratnih sredstava do 7,5 miliona dinara po zadruzi.

  Za stare zemljoradničke i poljoprivredne zadruge, formirane do kraja 2016. godine, biće izdvojeno do 15 miliona dinara po zadruzi.

  Novina su zemljoradničke i poljoprivredne zadruge sa pretežnom delatnosti iz oblasti turizma, zanatstva i zadruge čiji su osnivači socijalno ugrožene grupe stanovništva.

  Radnoj poseti Topoli i selima te opštine prisustvovali su i predsednik Akademijskog odbora za selo SANU Dragan Škorić, predsednik zadružnog saveza Srbije Nikola Mihailović, predstavnici opštinskih službi za poljoprivredu, kao i direktori i članovi zadruga Šumadijskog upravnog okruga.

  Predsednik opštine Topola Igor Petrović zahvalio je ministru na poseti i naglasio da ova opština ulaže značajna sredstva za razvoj poljoprivredne proizvodnje u 30 sela svoje opštine.

  Istakao je da je država pružila veliku šansu mladim zadrugarima da ostanu da žive i rade na selu.

  Naveo je da je i opština planirala oko 12 miliona dinara subvencija za poljoprivredu.

  Rečeno je i da se poljoprivredno zemljište u opštini Topola prostire na 28.010 hektara, što je oko 78 odsto ukupne površine te opštine.

  Krkobabić je posetu završio obilaskom stočarske zadruge “Vojkovci 2018”, u selu Jarmenovci, koja je iz programa za unapređenje poslovanja zadruga “500 zadruga u 500 sela” dobila 7,4 miliona dinara za 25 steonih junica i sada veoma uspešno posluje.

  Sledeći korak je, prema rečima mladog direktora Nikole Mijailovića, proizvodnja mlečnih prerađevina.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE