Milioni (evra) razloga zašto smo daleko od legalizacije marihuane

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Milioni (evra) razloga zašto smo daleko od legalizacije marihuane

  Dekriminalizacija marihuane u Srbiji će se sigurno desiti, kaže jedan od osnivača inicijative za zakonsku regulaciju upotrebe kanabisa, koji smatra da u odugovlačenju veliku ulogu igra i ogroman novac koji se obrće u preprodaju tog opijata.

  Miloš Simić, jedan od osnivača Udruženja građana IRKA (Inicijativa za promenu zakonske regulativa kanabisa), optimističan je kada je u pitanju mogućnost da se u predvidivoj budućnost dekriminalizuje upotreba kanabisa.

  “To će se sigurno desiti u jednom trenutku. Samo je pitanje da li će nam to neko nametnuti spolja ili će svest sazreti i kod donosioca odluka”, navodi Simić.

  On ima jednostavno objašnjenje zbog čega do danas nije došlo do dekriminalizacije kanabisa.

  “Podaci kažu da se u Srbiji potroši između više od pola tone marihuane dnevno. Prevedeno u novac, to znači da se svakoga dana između pet i osam miliona evra potroši na marihuanu. To je ogroman novac, i čini mi se da nekome nije u interesu da ta grana postane dekriminalizovana”, kaže Simić.

  Udruženje IRKA osnovano je 2013. godine sa ciljem da zastupa ideju zakonske regulacije korišćenja kanabisa. Okuplja osobe koje se leče kanabisom i članove njihovih porodica. Konkretno, zahtevaju izmene Zakona o kontrolisanim psihoaktivnim supstancama, dekrminalizaciju marihuane i donošenje Zakona o medicinskoj primeni kanabisa. Svoje zahteve su sredinom 2015. godine uputili Ministarstvu zdravlja, Vladi i Narodnoj skupštini.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE