Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Milion najstarijih u Srbiji NA RUBU fizičkog opstanka

  Udruženje sindikata penzionera Srbije i Udruženje penzionera Srbije Nezavisnost negirali su danas tvrdnju vlasti da penzioneri nikad nisu živeli bolje, ukazujući da je život većine najstarijih građana sve teži, pre svega usled velikog rasta cena.

  „U poslednje dve godine došlo je do dramatičnog osiromašenja penzionerske populacije, uzrokovano stalnim povećanjem cena prehrambenih proizvoda, energije, troškova stanovanja, lekova, zbog čega se čak oko million najstarijih našlo na rubu fizičkog opstanka“, navodi se u saopštenju udruženja.

  Penzionerska udruženja uputila su dopis predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i premijerki Vlade Ani Brnabić u kojem predlažu da ;penzije do kraja 2025. godine dostignu 50 odsto prosečne zarade u Srbiji, što bi podrazumevalo nešto veći rast penzija od projektovanog.

  penzioneri

  Penzioneri, penzija (Pixabay)

  Zatražili su i dogovor o načinu i rokovima za vraćanje 840 miliona evra, koliko je, kako je navedeno u sopštenju udruženja, država uzela od penzionera za stabilizaciju budžeta.

  Zahtevaju i ukidanje kaznenih poena za prevremeni odlazak u penziju za one koji su, po sili zakona, morali pre 65 godina života da odu u penziju, kao i da se obezbedi više državnih domova za negu i čuvanje starih lica, jer su privatni, po njihivoj oceni, preskupi i nesigurni.

  Penzionerska udruženja predložila su osnivanje nacionalnog saveta za stare, kao i da ; bude zaposleno dovoljno ;gerontologa i socijalnih radnika za stare u svakoj opštini, jer su centri za socijalni rad preopterećeni drugim problemima.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE