Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Milijarderki koja je prevarila svet preti 15 godina zatvora

  Tužilaštvo je zatražilo 15 godina zatvora za Elizabeth Holmes, posrnulu zvezdu Silicijumske doline, a odbrana maksimalnu kaznu od godinu i po dana, navodi se u dokumentima poslatim sudu.

  Osnivačici Theranosa, razvojne firme koja je obećavala da će revolucionizovati testove krvi, kazna će se izreći druge sedmice na saveznom sudu u Kaliforniji. Holmes je u januaru proglašena krivom za prevaru nakon suđenja koje je javnost pomno pratila.

  Elizabeth Holmes „zaslepljena ambicijom proneverila je stotine miliona dolara nekoliko desetina investitora“ i „dovela pacijente u opasnost“, rekla je tužilac Stephanie Hinds, krtikujući propalu preduzetnicu da je neodgovorna.

  Holmes nije opasna, nije izvukla materijalnu korist iz ovog slučaja i ne zaslužuje kaznu veću od godinu i po dana zatvora za neuspeh u svom „ambicioznom projektu“, uzvratili su njeni advokati.

  Holmes je osnovala Theranos 2003, kada je imala tek 19 godina, obećavši da će stvoriti tehnologiju koja će pojednostaviti testove krvi i učiniti ih jeftinijim.

  Zahvaljujući dobro osmišljenoj priči i nastupu, uspela je u nekoliko godina da zadobije poverenje i novac velikih ulagača, privučenih preduzetništvu mlade žene, retke u muškom svetu kalifornijskih inženjera.

  Kada je kompanija bila na vrhuncu, njena vrednost bila je procenjena na gotovo 10 milijardi dolara, a bogatstvo Holmes, većinske deoničarke, na 3,6 milijardi, navodi časopis Forbes, koji je 2014. proglasio najmlađom milijarderkom.

  Kao dete Holmes se bojala igle i vađenja krvi. Zbog toga je izmislila jednostavan, brz i efikasan uređaj, koji će moći da obavi stotine testova iz samo jedne kape krvi koja se uzima iz prsta, tvrdila je.

  Međutim, 2015. godine Wall Street Journal je otkrio veliku prevaru: famozni uređaj koji je kompanija Theranos obećala nikad nije funkcionisao.

  Izvor: Index

  Foto: screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE