Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Podgorica, grad

  EK predviđa Crnoj Gori solidan rast u 2022.

  Crnogorska ekonomija će, prema najnovijim prognozama Evropske komisije (EK), ove godine ojačati sedam odsto, dok se za narednu predviđa rast od 2,9 procenata.

  EK je u jesenjem izveštaju pod nazivom Evropske ekonomske prognoze, u koje je agencija Mina-business imala uvid, procenila da bi crnogorska ekonomija u 2024. godini trebalo da ojača 3,2 odsto.

  EK je konstatovala da je crnogorska ekonomija u prvoj polovini godine ostvarila snažan rast podstaknut, između ostalog, povećanjem privatne potrošnje i izvoza.

  „Slični trendovi su nastavili da podržavaju domaću i spoljnu tražnju u trećem kvartalu ove godine, ali sporijim tempom, delom zbog baznih efekata. Shodno tome, procenjuje se da će rast bruto domaćeg proizvoda (BDP) ostati snažan, u proseku oko sedam odsto tokom cele godine„, kazali su iz EK.

  U EK očekuju se da će privreda usporiti usled visoke inflacije, povećane političke neizvesnosti, kao i strožih uslova finansiranja i slabije spoljne tražnje. Kao rezultat toga, ekonomski rast će u narednoj godini biti umeren.

  vazdušni prostor

  vazdušni prostor, crna gora, primorje

  „Ipak, rast BDP mogao bi da povrati određeni zamah 2024. godine, kada nekoliko kapitalnih investicija u obnovljive izvore energije počnu da se materijalizuju“, napomenuli su iz EK.

  Cene uvoza nafte i hrane će ostati dva ključna pokretača inflacije, prateći trendove na svetskim tržištima. Očekuje se da će inflacija početi da usporava naredne godine, jer Crna Gora ima malu zavisnost od gasa i značajan udeo u proizvodnim kapacitetima hidroenergije.

  Oporavak turizma, kako su saopštili, imao je pozitivan uticaj na otvaranje novih radnih mesta ove godine. „Međutim, očekuje se da će se rast zaposlenosti usporiti naredne godine, kako domaća i eksterna tražnja slabi, i da će ponovo dobiti određeni impuls 2024, kako se građevinska aktivnost ponovo aktivira zahvaljujući nekim novim investicijama“, naveli su iz EK.

  Izvor: CdM

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE