Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Međunarodni dan sušija – evo koliko se naručuje u Srbiji

  Međunarodni dan sušija obeležava se svakog 18. juna. To je dan kada se ovo tradicionalno japansko jelo, čija istorija seže duboko u prošlost, još više naručuje širom sveta. Glovo, višekategorijska platforma koja omogućava pristup najrazličitijim vrstama proizvoda i jela na zahtev, obeležava ovaj dan presekom ljubavi Srbije prema ovom popularnom jelu, odnosno ko, kada i kako najviše voli suši – prema podacima ove kompanije za 2022. godinu. 

  Podaci Glovo kompanije pokazuju da je tokom 2022. godine suši u Srbiji isporučen ukupno skoro 84.000 puta, što je duplo više nego 2021. U prilog činjenici da suši brzo postaje omiljena hrana u našoj zemlji, ide i činjenica da je Srbija druga zemlja po potrošnji sušija u regionu Jugoistočne Evrope, posle Rumunije. Čak 16% ukupne regionalne potrošnje dolazi iz Srbije!

  Kada smo najviše želeli suši?

  Glovo statistika pokazuje da je takozvani Zlatni minut, odnosno minut kada je naručeno najviše sušija tokom cele godine, bio u nedelju, 8. maja 2022. godine, tačno u 12.56 časova. Tada je zabeleženo neverovatnih 50 porudžbina ove tradicionalne japanske poslastice. Veliki broj porudžbina zabeležen je i na Dan žena, 8. mart – što ukazuje da je suši očigledno veoma lepo iznenađenje za dame!

  Inače, meseci kada smo naručivali najviše sušija bili su decembar (9,8%), mart (8,73%) i januar (8,62%).

  Statistika pokazuje i kada obično jedemo suši

  Ovde je reč o večernjim satima, kada je najveći broj porudžbina, čak 35,6%, zabeležen između 18 i 20 časova. Možemo slobodno reći da je suši planiran uglavnom kao večera petkom (16,33%), subotom. (15,37%) i nedeljom (15,12%).

  Kako se ljubav prema sušiju razvila u Srbiji?

  U 2022. godini, potražnja za sušijem porasla je za čak 109 %. To je Srbiju svrstalo na sedmo mesto na listi od svih 25 zemalja u kojima je Glovo prisutan. Za to su najzaslužnija tri grada u kojima se najviše jede suši, a to su:

  • Beograd sa neverovatnih 81,25 odsto svih porudžbina
  • zatim Novi Sad sa 16 odsto
  • kao i Niš

  U odnosu na 2021. godinu, naredna godina je donela povećanje porudžbina sušija od 507% u Borči, 156% u Novom Sadu i 96% u Nišu.

  Kakav suši voli Srbija?

  Na prvom mestu u Srbiji je nigiri losos, zatim nigiri škampi i maki losos, dok se generalno najviše naručuju nigiri, maki i sašimi.

  2022. godine ubedljivo najveći rast popularnosti doživeo je uramaki suši, koji je zabeležio čak 354% više porudžbina.

  Međunarodni dan sušija, suši, istraživanje, Glovo

  Međunarodni dan sušija, suši, istraživanje, Glovo

  Glovo je podelio još jedan kuriozitet u statistici

  U pitanju je najveći ljubitelj sušija kod nas koji je tokom 2022. naručio ovo jelo čak 600 puta, što je otprilike 12 sušija svakog vikenda!

  Počeci sušija kakvog danas poznajemo nastali su u 17. veku u Japanu, od jela zvanog narezuši. Bila je to usoljena riba koja se nekoliko meseci držala u fermentisanom sirćetu. Velika razlika u odnosu na današnji suši bila je činjenica da se pirinač iz narezušija odbacivao i da se jela samo riba.

  U poslednjih trideset godina, suši je doživeo globalnu popularnost kada je postao omiljena hrana na svim kontinentima. Tako je i sa našom zemljom, pa je Glovo podelio podatke ko, kada i kako najčešće jede suši u Srbiji!


  Glovo

  Ovaj pionir među aplikacijama za dostavu nudi više kategorija i povezuje kupce sa kuririma i kompanijama poput lokalnih restorana, prodavnica i supermarketa, apoteka i uličnih maloprodajnih radnji. Glovo vizija je da omogući baš svakome lak pristup baš svemu u gradu. Glovo misija je da se na taj način pobrine da korisnici uživaju u svemu onome što žele, kada i gde god to požele. Glovo je stigao iz Barselone gde je nastao 2015. godine. Danas posluje na 25 tržišta Evrope, centralne Azije i Afrike. 

  Izvor: BIZLife

  Foto: Glovo

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE