Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Joga

  Međunarodni dan joge, 22. juna na Kalemegdanu

  Ambasada Indije najavila je da će 22. juna u Beogradu organizovati 10. Međunarodni dan joge i pozvala građane da uživaju u „toj umetnosti i nauci zdravog života koja se fokusira na harmoniju uma i tela“.

  Reč „joga“, kako je navedeno u saopštenju ambasade, izvedena je iz sanskritskog korena „Yuj“, što znači „pridružiti se“, „upregnut“ ili „ujediniti se“, a obično se shvata kao terapija ili sistem vežbanja za zdravlje i fitnes.

  „Joga se odnosi na harmonizaciju sebe sa univerzumom. To je tehnologija usklađivanja individualne geometrije sa kosmičkom, kako bi se postigao najviši nivo percepcije i harmonije“, navedeno je u saopštenju ambasade.

  Dodaje se da se joga ne pridržava nijedne određene religije, sistema verovanja ili zajednice, već joj se pristupa kao tehnologiji za unutrašnje blagostanje.

  Ističe se da svako ko aktivno praktikuje jogu može iskoristiti njene prednosti, bez obzira na nečiju veru, etničku pripadnost ili kulturu.

  Joga

  Joga (Pixabay)

  Vrste joga

  Jogijske prakse za zdravlje i dobrobit, Joga sadhane (vežbe) koje se široko praktikuju su: Jama, Nijama, Asana, Pranajama, Pratjahara, Dharana, Dhyana (Meditacija), Samadhi /Samjama, Bandhas i Mudras, Šat-karmas, Jukta-ahara, Jukta karma, Mantra japa i druge.

  Jama su, kako je navedeno, ograničenja, a Nijama su poštovanje i smatra se da su to preduslovi za joga sadhane (vežbe).

  „Asane, sposobne da dovedu do stabilnosti tela i uma ‘kuriat-tad-asanam-sthairiam…’, sastoje se u usvajanju različitih telesnih (psiho-fizičkih) obrazaca, dajući sposobnost održavanja položaja tela (stabilna svest o svom strukturnom postojanju) u znatnoj dužini i ;vremenskom periodu“, navedeno je u saopštenju.

  Briga o pojedincu

  Ističe se da joga deluje na nivou tela, uma, emocija i energije, što je dovelo do četiri široke klasifikacije joge karma joge, gde se koristi telo, bhakti joge, gde se koriste emocije, gjana joga, gde se koristi um i intelekt i krija joga, gde se koristi energija.

  Dodaje se da joga obrazovanje ima za cilj brigu o pojedincu, ‘Biću’.

  Pretpostavlja se da će, kako je navedeno, dobra, uravnotežena, integrisana, istinita, čista, transparentna osoba biti korisnija sebi, porodici, društvu, naciji, prirodi i čovečanstvu.

  „Danas, milioni ljudi širom sveta imaju koristi od prakse joge koju su čuvali i promovisali veliki eminentni majstori joge od davnina do danas. To je nasleđe Indije“, navela je ambasada.

  Međunarodni dan joge obeležiće se na Kalemegdanskoj tvrđavi, ispod Pobednika u Beogradu od 08:30 do 09:30 časova.

  Saznajte sve o dešavanjima u biznisu, budite u toku sa lifestyle temama. PRIJAVITE SE NA NAŠ NEWSLETTER.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE