Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mediteranski bazen bogova: Ovo je jedna od glavnih ATRAKCIJA Tasosa (VIDEO)

  Jedna od posebnih atrakcija grčkog ostrva Tasos je Giola – prirodni, nesvakidašnji bazen u steni, za koji su vezane brojne legende.

  Tasos ili Tas najsevernije je grčko ostrvo u Egejskom moru, svega 7 kilometara udaljeno od kopna kojem ne nedostaje prekrasnih krajolika, a jedno od mesta koje vredi posetiti nalazi se u Astrisu, devet kilometara od grada Limenaria.

  Giola plažu osim što nazivaju prirodnim bazenom, takođe je zovu i prirodnom morskom lagunom u stenama, a oni koji su je posetili tokom većih talasa, kažu da je prirodni „đakuzi“ Tasosa.

  Grčko ostrvo Tasos krije jedan od najlepših prirodnih bazena, koji je spojen sa morem.

  Rečima ne može da se opiše lepota koju čini slagalica talasa, stena i prirodnog bazena u obliku suze koji se naziva Giola, poznatog i kao „Venerina suza“.

  Prema mitologiji, prirodni bazen stvorio je Zevs kako bi se Afrodita, boginja ljubavi i lepote u njemu kupala, a prema drevnim pričama, Tasos je bio i ostrvo sirena, s kojeg su žene s ribljim repom predivnim glasom prizivale i mamile mornare.

   

  Još jedna legenda vezana je za vrhovnog boga, koja kaže da je Zevs stvorio oko na zemlji kako bi posmatrao sve svoje ljubavnice.

  Izbegnite gužve rano ujutru

  Bazen, koji je jedan od posebnih atrakcija Tasosa je dugačak oko 20 metara i uskim prolažom je povezan s morem. Oko bazena nema peska, a ni hlada, zbog čega je najbolje vreme za kupanje ujutro ili u kasnijim popodnevnim satima.

  Ako želite da izbegnete gužve, najbolje je da dođete oko osam sati ujutro, a već sat vremena kasnije oko bazena se stvara gužva. Mnogi skaču u bazen s okolnih stena visokih do osam metara, što je jedna od omiljenih aktivnosti.

  Giola (YouTube)

  Skakanje sa litice može biti i opasno, jer ukoliko ima talasa skakači ne mogu videti stene u vodi, pa treba biti jako oprezan.

  A, ako ogladnite, u blizini bazena ćete naći malu tavernu s razumnim cenama, gde možete da izaberete neka od tradicionalnih mediteranskih specijaliteta.

  Do Giole možete da dođete automobilom tako da se dovezete do Astrisa, parkirate i spustite pešice do mora. Iz Potosa i Limenarije organizuju se turističke ture brodovima koje staju na Gioli, prenosi Punkufer.

  Izvor: BIZLife

  Foto: YouTube/BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE