Medijski gigant "nečasno" plaća žene

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Medijski gigant “nečasno” plaća žene

  Odbor britanskog parlamenta za medije, saopštio je da javni servis BBC nije ispunio obavezu da jednako plaća muškarce i žene za iste poslove i tu politiku ocenio “nečasnom”.

  U saopštenju parlamentarnog odbora navodi se da je u BBC sistem plata zasnovan na “opakom sistemu diskrecionog prava menadžera”, prenose mediji.

  BBC nastoji da reši ovaj problem koji je izbio u javnost kada je Keri Grejsi dala ostavku na mesto urednika redakcije za Kinu u znak protesta zbog razlika u plati na osnovu pola.

  Javni servis je potom priznao da je nju plaćao manje nego što je trebalo i saglasio se da uplati u fond za rodnu ravnopravnost.

  Parlamentarni Odbor takođe je ocenio da je “nečasna” politika BBC da prisiljava zaposlene da rade preko privatnih agencija za zapošljavanje, čime se suočavaju s velikim računima za neplaćene poreze.

  Grejsi, koja je radila za BBC duže od 30 godina, navela je u otvorenom pismu da ne može obavljati svoj posao na visokom nivou, dok se istovremeno bori sa šefovima za jednake zarade žena i muškaraca.

  Prema njenim rečima, dvoje od četiri međunarodna urednika na BBC zaradili su 50 odsto veće plaće od žena na istim pozicijama.

  Prošle godine, više od 40 poznatih žena s BBC zatražile su od uprave javnog medijskog servisa da razlike u platama između muškaraca i žena budu smanjene odmah, a ne do 2020. godine.

  Britanska televizija objavila je tada izveštaj o zaradama svojih zvezda, koji je pokazao da muškarci zarađuju neuporedivo više od žena. U tom izveštaju objavljene su plate zaposlenih koji godišnje zarađuju više od 150.000 funti.

  Na listi najbolje plaćenih voditelja dve trećine su muškarci. Na vrhu liste je voditelj Kris Evans s godišnjom platom između 2,2 i 2,25 miliona funti, dok najbolje plaćena žena Klaudia Vinklman godišnje dobija između 450 i 500 hiljada funti.

  BBC je saopštio da “ne postoji sistemska diskriminacija prema ženama”.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE