Danas: Zaposleni tuže NBS

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Danas: Zaposleni tuže NBS

  Sukob između rukovodstva Narodne banke Srbije i Sindikata radnika NBS stigao je i do suda, kada je prošle nedelje održano ročište po tužbi sindikata da sud obaveže Naarodnu banku da zaključi kolektivni ugovor.

  Ročište se završilo odlaganjem na neodređeno vreme i zahtevom sindikata za izuzeće sudije Višeg suda u Beogradu zbog pristrasnosti.

  Prema saznanjima Danasa, u centralnoj banci vodi se borba oko toga da li će i ko će potpisati kolektivni ugovor što će značajno odrediti način zapošljavanja u Narodnoj banci ubuduće.

  Prema dokumentima u koje je Danas imao uvid, NBS je započela pregovore sa Sindikatom radnika NBS u aprilu ove godine, da bi u julu, u sred pregovora o kolektivnom ugovoru, na zahtev drugog sindikata (SOSSNBS – Sindikalna organizacija samostalnog sindikata Narodna banka Srbije), utvrđivana reprezentativnost oba sindikata.

  Na tom sastanku nisu se pojavili predstavnici Sindikata radnika pa ih je NBS proglasila nereprezentativnim i faktički ih izbacila iz pregovora. S druge strane NBS je ponovo utvrdila reprezentativnost SOSSNBS, nakon što je prvi put to urađeno 2013. kada je sindikat i osnovan.

  Sindikat radnika je uložio žalbu Odboru za rad socijalna i ekonomska pitanja pri Ministarstvu za rad, ne samo na ukidanje svoje reprezentativnosti, već i tražeći da se poništi reprezentativnost drugog sindikata uz tvrdnju da njima ni originalno 2013. nije zakonito utvrđena reprezentativnost zbog proceduralnih razloga, ali i zato što su povezani sa poslodavcem, pošto su uglavnom direktori i menadžeri na funkcijama u ovom sindikatu.

  U Sindikatu radnika NBS navode da su oni još u januaru predali svu dokumentaciju poslovodstvu za utvrđivanje reprezentativnosti, ali nikada nisu dobili rešenje. Takođe ističu i da je guvernerka Jorgovanka Tabaković 1. aprila poslala imejl predsedniku Komiteta sindikata evropskih centralnih banaka Tijeriju Desaniju u kome kaže da je započela pregovore sa sindikatom i u kome potvrđuje da Sindikat radnika ima 628 članova.

  Takođe, Sindikatu radnika nije jasno kako je NBS utvrdila da nisu reprezentativni kada su i u julu imali zakonom zahtevan broj članova za reprezentativnost. Ovaj sindikat je poslao i pisma Narodnoj skupštini i Agenciji za borbu protiv korupcije ukazujući da NBS nema strategiju razvoja predviđenu Zakonom o NBS, da nisu definisali potrebe za zapošljavanjem, da je NBS primila neodređen broj ljudi u radni odnos bez internih i javnih konkursa, da ne postoji uređen sistem zarada, kao ni sistem napredovanja i degradiranja u Narodnoj banci.

  Narodna banka je u odgovoru Danasu istakla da “Ministarstvo za rad – Inspektorat za rad nije naložio Narodnoj banci Srbije da zaključi kolektivni ugovor sa Sindikatom radnika Narodne banke Srbije – iz prostog razloga što za tako nešto nije nadležan, niti je na to zakonom ovlašćen”.

  Izvor: Danas

  Foto: Beta/Milan Obradović

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE