Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Zaposleni, kancelarije (Unsplash)

  Nemački medij otpušta 20% zaposlenih zbog AI i digitalne budućnosti

  Nemački medij Bild planira da otpusti stotine zaposlenih jer ove godine smanjuje svoje regionalne operacije i pojačava upotrebu veštačke inteligencije u pripremi za budućnost koja je samo digitalna.

  Axel Springer, koji izdaje najprodavanije nemačke dnevne novine, rekao je zaposlenima u mejlu da će novine ukinuti šest od svojih 18 regionalnih izdanja i zatvoriti dve trećine svojih regionalnih kancelarija. Kompanija planira da u budućnosti proizvodi regionalne novine i upravlja svojim reporterima iz Berlina, navodi se u saopštenju.

  Uloge urednika, urednika fotografija, lektora i drugih zaposlenih uključenih u štampanu produkciju „više neće postojati kao danas“, naveo je izdavač u svom dopisu, čija je kopija podeljena CNN-u.

  Prema pisanju nemačkog lista Frankfurter Allgemeine, biće ugašeno oko 200 radnih mesta. Axel Springer nije želeo da potvrdi tačan broj otpuštanja CNN-u, ali je rekao da će ta cifra biti „mala trocifrena“. Bild trenutno zapošljava oko 1.000 ljudi.

  Posao, kompanije, kancelarija

  Posao, AI, medij (Unsplash)

  Kompanija kao digitalni izdavač

  Najava dolazi tri meseca nakon što je Matijas Dopfner, izvršni direktor kompanije Axel Springer, upozorio zaposlene da su na putu „značajna” otpuštanja kao deo nastojanja kompanije da postane čisto digitalni izdavač, pri čemu AI igra važnu ulogu.

  Portparol Bilda rekao je za CNN da gubitak posla povezan sa restrukturiranjem novina nema „nikakve veze sa upotrebom veštačke inteligencije“ i da će se ta tehnologija koristiti za podršku novinarima u njihovom radu.

  „Upotreba veštačke inteligencije stvara više vremena i prostora za novinarsku kreativnost za urednike i novinare. Gde god AI podržava, novinar uvek mora da proveri“, dodao je portparol.

  U svom dopisu osoblju, Axel Springer je rekao da „počinje jasnu ofanzivu veštačke inteligencije jer je to takođe potrebno za prelazak na samo digitalno“, i da je „većina“ poslova uključenih u proizvodnju štampanih izdanja ranjivo.

  „Nažalost, takođe moramo da se rastanemo sa kolegama koji imaju zadatke koji su zamenjeni veštačkom inteligencijom i/ili procesima u digitalnom svetu, ili koji ne mogu da nađu mesto za sebe u ovoj novoj postavci sa svojim trenutnim mogućnostima“, rekao je Springer.

  „AI će uskoro moći u potpunosti da preuzme izgled štampanih novina“, dodala je kompanija.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE