Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kriminalna grupa u Zagrebu prodavala kovid potvrde

  U Zagrebu je razbijena prva organizovana grupa kriminalaca koja je sređivala potvrde o vakcinaciji nevakcinisanih osobama.

  Ključna osoba bila je 31-godišnja medicinska sestra iz Doma zdravlja Zapad, koja je upisivala podatke u informacijski sistem da bi se potom generisala potvrda koja je važeća, ali nastala na temelju lažnih informacija, piše Večernji list.

  Njoj, kao i ostalima – posrednicima iosobama koje su tražile i plaćale za takve kovid-potvrde preti kazna zatvora od 6 meseci do pet godina.

  Ključ kod izdavanja i zloupotrebe covid-potvrda leži u medicinskim radnicima koji jedini imaju pristup informacionom sistemu. Oni jedini upisuju ko je i kada vakcinisan te kojom vakcinom, na osnovu čega se izdaje kovid-potvrda.

  Uprkos sumnjama da je samu potvrdu moguće krivotvoriti, to se do sada nije pokazalo tačnim jer do sada nije pronađena ni jedna falsifikovana potvrda, ali zato jesu one koje su u principu važeće, ali nastale na osnovu netačnih podataka.

  Dosad je bilo falsifikata samo štampanih kovid-potvrda, na kojima je bilo zamenjeno ime. U desetak bolnica i HZZO do sada nisu naišli ni na jednu falsifikovanu potvrdu, a u tom slučaju imali obavezu to prijaviti policiji jer bi u protivnom i sama odgovorna osoba podlijegala krivičnoj odgovornosti.

  Izvor: Vecernji list

  Foto: Beta_AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE