Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  MASA traži oduzimanje LICENCE Kisić Tepavčević, FDU brani Markovića

  Mreža akademske solidarnosti i angažovanosti (MASA) najoštrije je osudila napade predstavnika aktulene vlasti na režisera Gorana Markovića, navodeći da je posebno zgrožena što je brutalni verbalni napad potekao od članice Univerziteta u Beogradu Darije Kisić Tepavčević, koja je i ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

  Upozoravaju da nas takva praksa „vraća u neka prošla vremena kada su intelektualci javno sramoćeni, proganjani i zatvarani“ zbog svojih umetničkih dela ili stavova koje su iznosili u javnosti.

  Ukazuju i da je posle „partijski ostrašćenih i neprofesionalnih uvreda, ispod časti i dostojanstva lekarske struke“ Kisić Tepavčević na Instagramu usledio i „sramotni tvit“ premijerke Ane Brnabić.

  „Dok prva, kao epidemiolog, daje sebi za pravo da nekome postavlja „dijagnozu“, druga koristi zvanični tviter nalog kako bi pružila podršku opskurnim idejama o zidanju ludnica u koje bi se smestili neistomišljenici, sa profesorom Markovićem na čelu“, ukazuje MASA.

  „Vređanje zdrave pameti od strane premijerke Vlade je nažalost postalo konstanta u Srbiji. Međutim, posebno je poražavajuće brukanje lekarske struke zarad partijskih interesa od strane ministarke Kisić Tepavčević uz iznošenje uvredljive anamneze i dijagnoze van kodeksa lekarske etike“, poručuje MASA.

  Od Medicinskog fakulteta, Lekarske komore Srbije (LKS) i Srpskog lekarskog društva traže zvanično ograđivanje od navedene izjave Darije Kisić Tepavčević, kao i da joj LKS oduzme licencu, a smatraju da ona ne zaslužuje ni zvanje profesora.

  FDU: Opasan način komunikacije

  Fakultet dramskih umetnosti (FDU) saopštio je da, svojom pozicijom akademske ustanove, staje u odbranu slobode mišljenja i govora svakog pojedinca, a naročito svojih kolega i članova akademske zajednice, povodom uvreda na račun reditelja Gorana Markovića.

  „Ideološka i politička pozicija njihovih stavova je svakako podložna kritici, ali u skladu sa normama odgovornog dijaloga i argumentovanim jezikom. Svaki zlonameran i ostrašćen napad, a naročito na delo i rad nastavnika, zahteva reagovanje i zaštitu.“

  U tom smislu, FDU staje u zaštitu umetničkog i pedagoškog rada svog profesora emeritusa, Gorana Markovića, navodi se u saopštenju tog fakulteta.

  Oni su istakli da svaka različitost u političkim stavovima Markovića u odnosu na vlast „ne može biti predmet agresivnog i nekorektnog tumačenja, jer tada postaje poziv na linč i ugrožava bezbednost pojedinca“.

  „Ovakav način komunikacije, bez obzira na to da li dolazi sa zvaničnih kanala ili društvenih mreža, izuzetno je opasan kada iza njega stoje državni zvaničnici. Fakultet dramskih umetnosti iskazuje snažan protest zbog napada na profesionalni i umetnički rad Gorana Markovića, kao i uvreda na njegov račun“, piše u saopštenju.

  Izvor: N1, agencije

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE