Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Marketing kolegijum #poweredbyHONOR: Pravljenje zajednice je suština marketing komunikacija (VIDEO)

  Nikola Milović, regionalni marketing menadžer Metropol Palace, za BIZLife Marketing kolegijum #poweredbyHONOR govori o prednostimamanama veštačke inteligencije u marketingu. 

  Kako je tehnologija uticala na način na koji brendovi dolaze do publike?  

  Pođimo od činjenice da smo svi online i da se nova stvarnost neće skoro promeniti. Klijenti su takođe online, sva pažnja je danas usmerena na ekran. To je dobro, jer nikada ranije nismo mogli tolikom brzinom da pošaljemo traženu informaciju krajnjem korisniku, u tako profesionalnom obliku koji nam omogućuju savremeni gedžeti. Nikada pre nismo imali ovakvo opipapavanje pulsa kroz like, share ili buy kao krajnji rezultat, povratna informacija je tu pred nama i možemo je koristiti na kreativne načine. 

  Šta su izazovi uticaja tehnološkog razvoja na marketing?  

  Koliko god mislimo da obuvatamo adekvatno našu ciljnu grupu, imam osećaj da nam van radara ostaju najmlađi, generacija Z, koja ima neke svoje zakone i potrošačke navike, koji će obrnuti igricu jer im je eksponiranje koje je na ceni potpuno deplasirano, to više nije cool, nisu prisutni na kanalima i ne reaguju na način na koji smo mislili da će tehnološki razvoj ići. Takođe, propuštamo priliku da dotaknemo višu srednju klasu u svojim pedesetim, koji nisu online, koje ceo hajp oko mreža, nove alatke broadcasting Instagram kanala apsolutno ne interesuje, a oni su donosioci odluka. Tako da se moramo vratiti na početke, na print, kao sigurnu luku i alternativu, sa dobrim sadržajem na osnovu željene pretplate. 

  Na koji način će, po vašem sudu, veštačka inteligencija uticati na razvoj marketinških alata?  

  Veštačka inteligencija je tu, nije budućnost, koristimo je za najsavršeniji mogući kopi, za izmašatanu željenu postavku u kojoj pravimo sami fotografisanje proizvoda ili za neki unikatni dizajn kojim želimo da ostavimo trag. Ali kao svaka novotarija, ovoga puta se plašim da smo se možda prebrzo i bez razmišljanja i kočnice prepustili benefitima. Ne mislim da će zameniti, bar ne u našem životnom veku, ljudsku kreativnost ili emociju, jer ipak još uvek mi smo ti prompt menadžeri koji daju pravac u kome se ide. Ali čitam poslednjih dana peticije kreatora da malo usporimo, jer nam se neće svideti rezultat koji će se otrgnuti kontroli. 

  Koje inovacije kod mobilne tehnologije vama najviše pomažu u svakodnevnim poslovnim obavezama?  

  Kao potpuni zaljubljenik u fotografiju i video, moram da priznam da mi razvoj na polju kvaliteta slike, mogućnosti sinematizacije i stvaranja dobre atmosfere kreiranjem sadržaja za društvene mreže najviše prija. Ali mislim da sam bukvalno sve preneo u ovaj alat od hvatanja beležaka, preko cele poslovne komunikacije, kao da je naš ceo online privatni i poslovni život tu. Zato smo i zavisni, svesno ili nesvesno. 

  „Gajiti offline strategije, makar se one zvale i newsletter, mislim da će biti od koristi“ 

  Kako vidite budućnost struktuiranja marketinških kampanja? Na koje komunikacione kanale treba posebno obratiti pažnju? 

  Imponuje mi trend da se ovaj sektor menja tako proaktivno, to što nikada ne znaš u koji voz treba ući, da li je to TikTok koga koristim i istražujem intenzivno, da li je to neki prolazni trend, mreža, tehnika, koja neće ostaviti trag i neće napraviti rezultate. Ali mislim da nema nazad. Imali smo par primera da sistem zabaguje i stavi nam prst na čelo, ko smo i šta smo ako nismo online. Tako da gajiti offline strategije, makar se one zvale i newsletter, mislim da će biti od koristi. Pomenuo sam broadcasting channel kao novu Instagram opciju koja ide na još privatnije, još prisnije, kao da nismo pokazali sve iza scene, idemo još. 

  Pravljenje zajednice je u suštini svih ovih pokušaja, pratioca, kruga poverenja, nekoga ko u kontinuitetu bira vaš proizvod, veruje mu, gaji emociju, neko na koga se možete osloniti. Ovaj smer će ostati suština svih pokušaja, koliko god oni ljudski i veštački bili. Ne smemo biti posmatrači, okuražimo se da probamo, mislim da će svaki rezultat biti dobar rezultat jer smo pokušali. 

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE