Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  eco rating

  Manji ekološki otisak uz Eco Rating i produženu garanciju telefona

  Da li znate da dužom upotrebom svog mobilnog uređaja i njegovim pametnim odabirom možete da smanjite svoj ekološki otisak i doprinesete očuvanju životne sredine? U želji da omogući korisnicima da naprave pozitivnu promenu, kompanija A1 Srbija je kreirala posebnu ponudu sa produženom garancijom od 3 godine na odabrane modele telefona u odredjenim mesecima.

  Prosečan vek upotrebe mobilnih uređaja u Srbiji i svetu iznosi dve godine. Kao jedan od ključnih razloga za kupovinu novog mobilnog telefona se navode kvarovi i habanje, ali ova praksa direktno utiče na skraćivanje životnog veka uređaja. Dugovečnost mobilnog telefona zavisi od više faktora, izdržljivosti, mogućnosti popravke, kao i potrošnje energije prilikom punjenja, a njegova duža upotreba pre zamene za novi, direktno smanjuje emisiju CO2 i doprinosi očuvanju životne sredine.

  Upravo zato A1, kao mreža koja voli planetu, korisnicima pruža bezbrižnu produženu upotrebu telefona i priliku da doprinesu izgradnji održivije budućnosti. Svakog meseca do kraja novembra korisnici će biti u prilici da odaberu neki od tri telefona sa višom Eco Rating ocenom uz 3 godine garancije. Odabirom uređaja koji je trajniji, smanjuje se verovatnoća da će prevremeno biti odbačen, a time i emisija gasova staklene bašte povezana sa proizvodnjom novih uređaja i količinom elektronskog otpada.

  Trajnost je samo jedan od aspekata u okviru životnog ciklusa uređaja koje Eco Rating, međunarodna metodologija koja procenjuje uticaj telefona na životnu sredinu, uzima u obzir prilikom ocenjivanja telefona. Maksimalan broj poena koji jedan uređaj može da dobije je 100, a što je rezultat veći, bolje su performanse uređaja u pogledu održivosti. Pored toga, Eco Rating pruža smernice u još četiri ključne oblasti: mogućnost popravke, mogućnost recikliranja, klimatska efikasnost i efikasnost resursa.

  A1 je prva kompanija u Srbiji koja je uvela Evo Rating sa ciljem da motiviše i inspiriše korisnike da donose ekološke izbore, ali i celu industriju mobilnih telefona da ubrza svoju tranziciju ka modelu cirkularne ekonomije za mobilne telefone.

  O ključnim ESG inicijativama kompanije A1 Srbija

  Primenom naprednih ESG kriterijuma u svom poslovanju, A1 Srbija kontinuirano ulaže u postizanje klimatske neutralnosti kroz rast udela solarne energije u snabdevanju mreže svojiih baznih stanica, povećanje energetske efikasnosti u poslovnim operacijama i poštovanjem principa cirkularne ekonomije. U skladu sa tim opredeljenjem, A1 Srbija je do danas instalirala čak 5.000 solarnih panela na svojim baznim stanicama, sa ciljem da do kraja 2023. dostigne cifru od 5.600, što je jednako količini energije potrebnoj za napajanje čak 750 domaćinstava u zemlji. U 2022. godini A1 Srbija je smanjila ukupnu emisiju CO2 (Scope 1 i 2 – struja, grejanje, gorivo) za čak 33%.

  Kompanija aktivno deluje i na već nastale posledice klimatske krize. Projektom „Niklo kao ja“  u saradnji sa Šumarskim fakultetom i 10 lokalnih zajednica širom Srbije, A1 otpočinje sadnju kišnih bašti u cilju dugoročne prevencije pojave poplava i klizišta u urbanim sredinama.

  Ana Boroš Todić, A1: Ozbiljno shvatamo svoju ulogu u globalnom ekosistemu

  Izvor: BIZLife

  Foto: A1

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE