Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  „Manje keša, manje i sive ekonomije“

  Smanjenje učešća gotovog novca (keša) u prometu biće jedna od važnih mera u borbi protiv sive ekonomije, kaže ministar finansija Dušan Vujović.

  On je posle sastanka Koordinacionog tela Vlade Srbije zaduženog za borbu protiv sive ekonomije rekao da su dobri dosadašnji učinci tog tela i da je cilj da se siva ekonomija svede na 15 do 20 odsto udela u bruto domaćem proizvodu.

  Vlada Srbije će, po rečima Vujovića, tek sredinom oktobra, kada budu poznati svi prihodi i rashodi budžeta za ovu godinu, moći da odlučuje o eventualnom smanjenju poreza i doprinosa, koje privrednici navode kao jedan od uzroka sive ekonomije.

  Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Branabić je kazala da Vlada, privreda i građani zajedno rade u borbi protiv sive ekonomije. „Nedavno istraživanje je pokazalo da je 94 odsto građana podržava Vladu u toj borbi“, istakla je ministarka.

  Navela je da u nagradnoj igri „Uzmi račun i pobedi“ učestvovalo 40 odsto građana, što je četiri puta bolje nego u Slovačkoj čiji je model primenjen u Srbiji, i da je stiglo 85 miliona računa. „U prvom kvartalu ove godine promet preko fiskalnih kasa povećan je ukupno za 7,64 odsto“, rekla je Brnabić.

  Ministar rada Aleksandar Vulin izjavio je da je inspekcija od januara do aprila ove godine registrovala 8.065 radnika na crno, od kojih su poslodavci po nalogu inspekcije zaposlili 7.579 radnika.
  Predsednik Saveza za fer konkurenciju Goran Pitić istakao je da privreda podržava sve napore da se suzbije siva ekonomija. Istakao je da će jedna od mera biti standardizacija analiza rizika, kao i unapređenje fiskalnog sistema i uređenje parafisklanih nameta.

  „Od oko 400 nameta, oko 250 su parafiskalni nameti, zbog čega će se izraditi registar nameta“, rekao je on i najavio da će Savez raditi istarživanje o obimu sive ekonomije, pošto je poslednje rađeno još 2010. godine.

  Izvor: Beta

  Foto: BIZLife/M.R.

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE