Manjak EU u razmeni sa Kinom 185 milijardi evra

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Manjak EU u razmeni sa Kinom 185 milijardi evra

  EVropska unija (EU) je tokom prošle godine u robnoj razmeni s Kinom, iz koje je stigla čak petina ukupno uvezene robe, zabeležila manjak od 185 milijardi evra, pokazao je izveštaj Eurostata.

  Unija je u prošloj je godini uvezla kinesku robu u vrednosti 395 milijardi evra. To znači da je 20 posto ukupnog robnog uvoza EU iz ostatka sveta stiglo iz Kine i da je ta zemlja najveći trgovinski partner EU kad je reč o uvozu, kaže se u izveštaju Eurostata.

  U istom periodu na kinesko tržište 28-člana EU izvezla je robu u iznosu 210 milijardi evra ili 11 posto ukupne vrednosti robnog izvoza u inostranstvo. Kina je time drugo izvozno odredište za robu EU, iza SAD.

  U razmeni EU – Kina dominantnu poziciju imale su mašine i vozila, hemikalije i ostali proizvodi prerađivačke industrije. Ti proizvodi zajedno su činili 84 posto robnog izvoza EU u Kinu, a 97 posto robnog uvoza iz Kine.

  Među zemljama članicama EU najviše proizvoda iz Kine je uvozila Holandija – 85 milijardi, dok je Nemačka je bila glavni izvoznik sa izvozom od 94 milijarde evra.

  Od 2008. do 2018. EU beleži manjak u robnoj razmeni s Kinom u rasponu od 130 do 190 milijardi evra godišnje.

  Izvor: SEEbiz

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE