Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, razgovor, zaposleni

  Neko manipuliše vama? Zaustavite ga FRAZAMA koje koriste emotivno inteligentni ljudi

  Pre ili kasnije, naići ćete na zaposlenog, klijenta, kolegu ili nekoga u vašem životu ko pokušava da manipuliše vama tako što će vas naterati da preispitate sopstveno poimanje stvarnosti – što je opšte poznato kao „gaslighting“. Možete izbeći da vas uhvate ako ste spremni sa nekoliko pripremljenih odgovora na stvari koje manipulator obično govori.

  Taj savet dolazi od dr Kortni Voren, kliničkog psihologa i autora. U postu za Psichology Today, Voren iznosi devet uobičajenih fraza koje manipulatori koriste da bi sludeli druge i kako najbolje da reagujete.

  Koji god pristup da koriste i šta god da odgovorite, većina gaslightera ima isti cilj: da vas nateraju da posumnjate u sopstvene percepcije stvarnosti i da ih zamenite onim što hoće da mislite kao korak ka dobijanju onoga što žele. Imajući na umu ovu činjenicu, može vam pomoći kada naiđete na manipulatora i preispitate motive koji stoje iza onoga što oni govore. Mnogo je više o tome kako se nositi sa manipulatorima – i drugim teškim ljudima – u knjizi ,,Career Self-Care: Find Your Happiness, Success, and Fulfillment at Work“ koju potpisuje Minda Zetlin.

  Evo nekoliko stvari koje će gaslighteri verovatno reći kako bi pokušali da manipulišu vama, prema Vorenu, zajedno sa nekim efikasnim odgovorima koji vas mogu sačuvati od nevolja, prenosi Inc.

  Posao, manipulator

  Posao, manipulator (Pexels)

  Ako manipulator kaže: „Preterujete“

  Vidite šta je manipulator upravo uradio tamo? Kada ste počeli, tema razgovora je bila nešto što su oni uradili. Sada je sve o vama i da li je vaš odgovor prikladan ili ne.

  Ili barem, to je ono što bi gaslighter želeo da bude tema vašeg razgovora. Ali nema potrebe da popuštate njegovim željama. Nemojte se prepustiti iskušenju da branite svoju reakciju – ne treba vam njegovo odobrenje. Umesto toga, Voren preporučuje jednostavnu izjavu kao što je: „Bilo da se slažeš sa mnom ili ne, ja se ovako osećam“. A onda se vratite na temu o kojoj ste nameravali da razgovarate.

  Posao, manipulator

  Posao, manipulator (Unsplash)

  Ako manipulator kaže: ,,Samo sam se šalio“

  Ovo je često praćeno pitanjem: ,,Zar ne možeš da prihvatiš šalu?“ Još jednom, gaslighter pokušava da fokusira razgovor na vašu reakciju i vaš navodni nedostatak smisla za humor, a ne na ono što su rekli ili uradili.

  Ovde je ključno zapamtiti da uopšte nije važno da li su nameravali da budu duhoviti ili uvredljivi. Važno je kako se komentar ili radnja čuje i razume – a ne kako je nameravana – posebno na radnom mestu. Dakle, nema potrebe da se raspravlja o pitanju da li su se šalili ili ne, ili čak da li je ono što su rekli ili uradili bilo smešno ili ne.

  „Nije važno kako si to mislio, to je bilo neprihvatljivo“, trebalo bi da vrati fokus tamo gde mu je mesto.

  Posao, radno okruženje

  Radno okruženje, manipulator (Unsplash)

  Ako manipulator kaže: ,,Svi su saglasni sa mnom – samo ti otežavaš stvari“

  Ovo je veoma moćna taktika gaslightinga jer može dovesti do toga da stavite u pitanje svoje odnose sa svima oko vas. I, naravno, to je upravo ono što gaslighter želi da uradite.

  Nemojte da se uvlačite u diskusiju o tome sa kim vam je teško da radite, ili šta je neko rekao o vama gaslighteru. Velike su šanse da pogrešno predstavljaju nešto što im je rečeno, ili su to potpuno izmislili.

  Umesto toga, zadržite razgovor tamo gde mu je mesto – između vas dvoje.

  Kompanija, posao, fakultet

  Posao (Pexels)

   Ako manipulator kaže: „Pravi problem je…“

  Ovo bi mogao da bude poslednji pokušaj gaslightera. Ako njihovi pokušaji da pretvore razgovor u diskusiju o vašim reakcijama ne uspeju, možda će pokušati da unesu nešto sasvim drugo – ,,pravi“ problem za koji tvrde da uzrokuje njihovo neprihvatljivo ponašanje.

  Ne nasedajte na to. Recite nešto poput: ,,Rado ću o tome kasnije razgovarati sa tobom. Za sada, nemojmo menjati temu.“ A onda vratite razgovor tamo gde želite da bude.

  Suočavanje sa gaslighterima nikada nije lako. Najverovatnije, oni pokušavaju ove manipulativne taktike na vama jer su slični pristupi radili za njih u prošlosti. Što brže ugasite njegove pokušaje da promeni temu razgovora na nešto drugo, brže će saznati da ove taktike ne deluju na vas. I brže možete da pristupite rešavanju stvarnog problema.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE