Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  My lovley bags

  Od male GARAŽE do milanske Nedelje mode: Kako je nastao poznati brend torbi?

  Pre 11 godina mlada preduzetnica Marija Perić, rešila je da ostvari svoje snove i pokrenula je proizvodnju ženskih torbi iz male garaže, u kojoj je tada zapošljavala jednu osobu. Nakon napornog i neprekidnog rada, uspela je da se njene torbe My Lovely bags nedavno nađu na Milanskom Fešn viku.

  Istovremeno Marija je uspela da odgaji troje dece, od kojih najmlađe ima 3,5 meseca.

  Marija Perić, vlasnica brenda My Lovely bags/privatna arhiva

  Marija Perić, vlasnica brenda My Lovely bags/privatna arhiva

  Kroz ovih jedanaest godina stvaranja i rada u svom privatnom biznisu uspela sam da okupim dobar tim žena oko sebe. Naravno da je bio dug put, ali mogu reći da sam uspela. Svaki deo tima ima svoja zaduženja koja uspešno izvršava.Trenutno sam na porodiljnom odsustvu, jer imam bebicu od 3,5 meseca. Fizički nisam u firmi, ali smo uigran tim i već smo u fazi da u telefonskoj komunikaciji rešavamo sve: nedoumice, tekuće probleme, a razrađujemo i nove ideje. Moj tim me odlično poznaje. Sve moje kreativne ideje realizuju u ekspresnom roku, nakon čega opet zajedno odlučujemo o daljim koracima. Uživam s bebicom, ali I u svom poslu, koji je takođe tu. Dobra organizacija je veoma bitna. Ima dana kada uspevam sve, ali ima dana kad ne stignem ništa. Bitno je napraviti prioritete. S godinama sam naučila da je u redu ako ne stignem sve i da ne mora sve biti završeno u istom danu. Najčešće pati “vreme za mene”, ali s proširenjem porodice su mi manji apetiti. Jednostavno, večernje brzo hodanje na svežem vazduhu kada beba spava i preduzeće ne radi ili večeru s prijateljicama doživljavam kao “bingo”. Trudim se da vreme koje uspem da izdvojim za sebe, maksimalno iskoristim i da se opustim“, priča Marija.

  Ženama je danas teško da pokrenu i održe svoj biznis

  Od njih očekuje da budu najbolje majke, fanstastične na poslu, vrhunske domaćice, dobre, ćerke, sestre, pouzdane drugarice…. Danas žene imaju 100 uloga koje moraju da odigraju bez greške i puno se očekuje od njih. Na pitanje kako uspeva da uskladi sve te obaveze Marija kratko odgovora – Jednostavno, žene su kraljice i multipraktici!

  My lovley bags

  „Zaista uspevam da ispunim sve nabrojano, da se svemu posvetim i odradim šta treba. Ne zato što moram, već zato što želim i to me usrećuje, od porodičnih i kućnih do poslovnih obaveza. Naravno da ponekad dođe do zasićenja od silnih obaveza i zadataka. Desi se da dođe dan kada shvatim da telo ne može više. U takvim trenucima bitno je sebi priznati da vam treba predah. Nekada mi je za povratak u moje parvo ja dovoljna večernja šetnja, nekada beg na kratko vikend putovanje. Napunjenih baterija se sa zadovoljstvom vraćam svakodnevnim obavezama. Srećna okolnost u mom slučaju je ta što obožavam svoj posao. Toliko je kreativan, dinamičan, živ. Srce mi je puno i nadahnuće za dalje na vrhuncu kada lansiramo novu kolekciju, kada vidim reakcije, čitam oduševljavajuće poruke naših divnih klijentkinja… Dobijam novu energiju kada mi stignu fotografije iz Beograda, Zagreba, Sarajeva, Podgorice, Skoplja, Ljubljane kako žene nose i kombinuju torbice“, objašnjava ona.

  Savet za sve žene koje žele da pokrenu svoj biznis, Marija savetuje da samo treba da se usude, krenu malim koracima i veruju u sebe.

  „Ako imate poslovnu ideju ili proizvod koji želite da pretvorite u svoj biznis, potrudite se. Neka to bude samo najbolja moguća verzija kakvu biste želele da vama neko ponudi. Takođe, budite svesne da ništa ne dolazi preko noći. Lično sam se uverila u značenje stare izreke “Preko trnja do zvezda” i stojim iza toga. Put koji me je doveo do trenutne pozicije nije bio lagan. Osim požrtvovnog rada, bio je ispunjen različitim izazovima, usponima i padovima, neprospavanim noćima, brigama. Prvih nekoliko godina od pokretanja svog preduzeća, uz taj novi posao dizajniranja i proizvodnje torbica, i dalje sam radila u računovodstvu jedne firme.

  Pokretanjem sopstvenog biznisa morate biti svesni da nemate radno vreme. Kada se mašine ugase i radnici odu kući, vi i dalje razmišljate, fokusirani ste i donosite nove odluke I tako treba da bude, jer je taj posao deo vas.“– savetuje mlada preduzetnica.

  Priča ovog brenda je krenula od jedne, pa onda dve radnice u adaptiranoj porodičnoj garaži. Kako je rasla potražnja za torbicama, tako se i proizvodni pogon postepeno širio i povećavao se broj zaposlenih. Trenutno kompanija zapošljava 25 radnica, a od toga su samo dve žene prethodno radile na industrijskim šivaćim mašinama. Iako je većina bila bez ikakvog iskustva za mašinom, obučavale su jedna drugu. Njihova ogromna volja i želja da budu deo Lovely tima dovela je do odlično uigranog kolektiva koji s ljubavlju izrađuje najlepše torbice.

  „Mesečno proizvedemo oko 3.000 torbica. Sve smo žene iz malog grada, a u svakom Lovely paketu šaljemo dozu ljubavi u sve krajeve Evrope“, kaže Marija Perić.

  My Lovely bags osvojile su Milano

  Marija priča da se to vrlo spontano dogodilo.

  „Bila je 2020. godina, godina korone, a uz sve loše što se tada događalo u celom svetu, mi smo marljivo radile na kolekciji koja će oduševiti žene i u teškim vremenima im izmamiti osmeh na licu. Ispostavilo se da smo zaista uspele i prolećna kolekcija je izazvala opšte oduševljenje. Upravo u tom periodu sam dobila poziv skauta Milan Fashion Week za naš region. Njemu i njegovom timu veoma se svideo moj dizajn i usledila je pozivnica za predstavljanje kolekcije torbica na Milanskom Fashion Week-u. Bio je to izuzetan kompliment mom dizajnu, a i svojevrsna kruna dotadašnjeg rada. Predstavili smo kolekciju na prestižnoj nedelji mode, dobili samo pohvale modnih urednika i kritičara. Prestonica mode je osvojena, i definitivno još jedan san ostvaren. Naravno, mi ne živimo od stare slave, konstantno radimo na novitetima. Naši stalni kupci iz sezone u sezonu iščekuju šta ćemo im spremiti, oni su naša prva motivacija. Ali kakvi divni Fasion Weekovi nas još čekaju. Maštam o Nju Jorku, ali neka beba malo poraste, pa idemo u osvajanje Amerike“, iskrena je Marija Perić.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Bojan Stanić

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE