Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, žene, preduzetnice

  Kriza, a nikad više preduzetnika u Srbiji: OVE delatnosti se najbrže pokreću i gase

  U Srbiji se, drugu godinu zaredom, procenat novih preduzetnika uvećao u prvom polugodištu za više od 20 odsto i njihov ukupan broj prvi put je premašio 300.000.

  Menadžerka za regulatornu reformu Nacionalne alijanse za lokalni regionalni razvoj Irena Đorđević rekla je da je za ovako snažan rast, između ostalog, zaslužna reforma paušalnog oporezivanja koja je 2020. posle više decenija uvela jasne kriterijume za utvrđivanje poreza i donela predvidljivije uslove poslovanja za najmanje biznise.

  „Olakšana je sama procedura proračuna koliko ćete plaćati porez. Napravljen je kalkulator paušalnog oporezivanja gde unosom šifre delatnosti, godišta i lokacije na kojoj ćete obavljati poslovanje možete unapred za tri godine da vidite koliko ćete plaćati poreza i doprinosa“, rekla je Đorđević.

  Horoskopski znci, posao Preduzetnika

  Preduzetnici (Pixabay)

  Veća predvidljivost poslovanja olakšala je pokretanje preduzetničkog biznisa i mnogim strancima koji su došli u Srbiju.

  „Neminovno je da imamo sve veći broj otvorenih preduzetničkih radnji stranih državljana. Sa početkom rata u Ukrajini sve je veći broj i Ukrajinaca i Rusa koji su došli i otvorili svoje preduzetničke radnje. Procedura je podjednako jednostavna i za njih“, istakla je Đorđević.

  Kafići i restorani se najbrže otvaraju i zatvaraju

  I pored rasta broja onih koji bi hteli da pokrenu sopstveni biznis, struktura preduzetništva se u Srbiji nije mnogo menjala poslednjih godina.

  „Na prvom mestu i po broju otvorenih i po broju zatvorenih je pružanje ugostiteljskih usluga, odnosno različiti restorani i kafići. Tu su još konsultantske aktivnosti. I IT, dakle računarsko programiranje“, dodala je.

  Iako kriza nije usporila pozitivan trend, mere podrške su i dalje potrebne.

  Zato Nacionalna alijansa za lokalni regionalni razvoj državi predlaže da se i naredne godine produži važenje odredbe u Uredbi o paušalnom oporezivanju, koja maksimalno povećanje poreza ograničava na 10 odsto godišnje, izmeni način oporezivanja dela preduzetnika koji posluju na internetu, objedini uplatu poreza i doprinosa za preduzetnike sa četiri na jedan račun, kao i da se što pre poboljša poreski tretman frilensera.

  Preduzetnika

  Beograd, kafić, restoran, Knez Mihajlova ulica (BIZLife)

  Gde su žene u preduzetništvu?

  Direktorka Sektora preduzetništva Privredne komore Srbije (PKS) Branislava Simanić izjavila je da, prema podacima kojima raspolaže PKS, svaka treća žena u Srbiji smatra da i dalje postoje nejednaki uslovi za poslovanje muškaraca i žena kada je preduzetništvo u Srbiji u pitanju.

  Ona je na konferenciji za novinare povodom Međunarodnog dana preduzetnica istakla da postoji 31 odsto preduzeća koji su u vlasništvu žena, a da je 87 odsto njih zadovoljno što su ušle u preduzetničke vode.

  „Naš cilj je da u budućnosti ne govorimo više o muškom i ženskom preduzetništvu već samo o preduzetništvu. Moram da kažem da je mnogo toga urađeno. Ministarstvo proivrede je najavilo za sledeću godinu još snažniju podršku ženama preduzetnicamam pod nazivom ‘Žene su zakon’. Radićemo na izjednačavanju prava preduzetnica kada je porodiljsko odsustvo u pitanju“, rekla je Simanić.

  broj radnih sati Preduzetnika

  Žene na poslu, broj preduzetnika (Unsplash)

  Erste banka primer dobre prakse

  Direktorka Direkcije komunikacija u Erste banci Jasna Uzelac Braunović rekla je da je banka oduvek brinula o rodnoj ravnopravnosti i nedavno pokrenula serijal besplatnih radionica za sve žene preduzetnice i za sve koji žele da započnu biznis.

  Kako je navela, Erste banka je do sada uz pomoć radionica obradila četiri teme: upravljanje finansijama, pisanje biznis planova, istraživanje tržišta i onlajn oglašavanje.

  Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladmir Vasić rekao je da je poslednjih 15-20 godina žensko preduzetništvo prepoznato kao posebna ciljna grupa, upravo iz društvene odgovornosti kompanija.

  „Nadam se da u budućnosti nećemo praviti razliku između muškog i ženskog preduzetništva a dok to ne postignemo, bankarski sektor je tu da kreditnim linijama podržimo one koje podržavaju žensko preduzetništvo“, rekao je Vasić.

  Izvor: Beta

  Foto: Unsplash/Bizlife/Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE