Malim firmama struja skuplja 18 posto

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Malim firmama struja skuplja 18 posto

  Od Nove godine računi za struju malih komercijalnih kupaca u Srbiji, odnosno malih i srednjih preduzeća, biće uvećani do 18 odsto, saznaje Danas.

  Reč je o kolektivima koji troše do 350 megavat-sati struje na godišnjem nivou, na čije adrese je, ovih dana, stigao dopis iz Elektroprivrede Srbije u kojim ih ta kompanija obaveštava o promeni cene električne energije.

  U tom dopisu se navodi da je “u skladu sa politikom obrazovanja cene električne energije i situacije na tržištu, korigovana cena za naredni period, za kategoriju malih komercijalnih kupaca”.

  Tako će od 1. januara cena megavat-sata u višoj tarifi za dvotarifno brojilo iznositi 55,84 evra dok će u nižoj tarifi ta cena iznositi 35,41 evro po megavat-satu.

  Cena za potrošače sa jednotarifnim brojilom biće 50,26 evra po megavat-satu. Reč je o cenovniku bez akcize i bez poreza na dodatu vrednost u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije na dan prometa.

  U ovom trenutku aktuelna cena u višoj tarifi za dvotarifno brojilo iznosi 47,35 evra po megavat-satu, a u nižoj 30,05 evra. S obzirom na to da većina malih i srednjih preduzeća troši struju preko dana, u višoj tarifi, to znači da poskupljenje za njih iznosi 18 odsto.

  Sa druge strane, za one koje struju troše u nižoj, noćnoj tarifi poskupljenje iznosi 7,2 odsto. Ono što je interesantno je da je malim kupcima struje EPS dostavio novi cenovnik u evrima, a ne u dinarima, odnosno u zvaničnoj valuti Republike Srbije.

  Inače, tržište električne energije u Srbiji otvoreno je od 1. januara 2015. godine, što znači da svi kupci imaju pravo odabira snabdevača. U praksi to važi samo za komercijalne potrošače, dok je cena struje za građane još uvek regulisana i snabdeva ih samo EPS.

  Izvor: Danas

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE