Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali: Uskoro predlog BUDŽETA, spremljen novac za VELIKE investicije

  Vlada Srbije izaći će sa predlogom budžeta za 2020. godinu u narednih desetak dana, izjavio je ministar finansija Siniša Mali i naglasio da će biti razvojni.

  „Prioritet naredne godine biće investicije, pre svega u infrastukturu“, rekao je Mali na konferenciji za novinare povodom završetka razgovora tima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), koji je boravio u Srbiji radi razgovora o trećoj reviziji Instrumenta za koordinaciju politika (PCI).

  On je kazao da je novac izdvojen za Moravski koridor, za deonicu Pojate-Preljina, gradnju autoputa Beograd-Sarajevo, brzu saobraćajnicu Ruma-Šabac-Loznica, za obilaznicu oko Beograda od Ostružnice do Bubanj potoka, saobraćajnicu Novi Sad-Ruma i velike investicije u želiznicu, pre svega u rekonstrukciju pruge Niš-Dimitrovgrad.

  Dodao je da MMF očekuje da stopa privrednog rasta naredne godine bude četiri odsto, „a da projektovani deficit od 0,5 odsto BDP u budžetu obezbedi kontinuirano smanjenje javnog duga“.

  Mali je rekao da je dogovoreno i dalje smanjenje opterećenja zarada i podsetio da su porezi i doprinosi smanjeni sa 63 na 62 odsto, a da će naredne godine iznositi 61 odsto.

  Podsetio je da će plate u javnom sektoru naredne godine biti veće od 8 odsto do 15 odsto, kao i da će od 1. januara početi primena švajcarskog modela za izračunavanje visine penzija, prema kojoj će 50 odsto rasta zavisiti od inflacije, a ostatak od rasta prosečne plate.

  Mali se nada da će se penzije povećavati bez ugrožavanja makroerkonomske stabilnosti i podsetio da će od 1. januara minimalna cena rada biti povećana sa 27.022 dinara na 30.022 dinara.

  MMF: Rezultati dobri, rast plata „brži“ od BDP

  Ekonomski rezultati Srbije su veoma dobri, nezaposlenost je na rekordno niskom nivou i očekuje se da rast BDP ove godine iznosi 3,5 odsto, ali se kasni u reformi sistema plata, saopštio je tim MMF.

  „Očekujemo da rast BDP sledeće godine iznosi četiri odsto, zahvaljujući snažnoj domaćoj potražnji“, navedeno je u saopštenju tima koji je predvodio Jan Kes Martejn.

  Reforme sistema zarada u javnom sektoru i okvira zaposlenosti u javnom sektoru, prema MMF, znatno kasne, a potrebne su i dodatne aktivnosti u cilju jačanja rukovođenja i korporativnog upravljanja državnim preduzećima.

  MMF je istakao da je potrebna detaljna analiza cena električne energije kako bi se obezbedio povraćaj celokupnih troškova. Dodaje se i da se inflacija zadržala na niskom nivou i da se očekuje da će se u 2020. godini kretati u donjoj polovini ciljanog koridora.

  MMF je istakao da je „davanje većih povećanja određenim grupama zaposlenih kako bi se oni zadržali opravdano, ali da sada ukupni troškovi zarada rastu brže od nominalnog BDP, i to drugu godinu uzastopce, što nije u skladu sa preuzetim obavezama i sa savetima fonda“.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE