Mali o frilenserima: Država OPRAŠTA POREZ svima sa zaradom do 64.000 RSD

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mali o frilenserima: Država OPRAŠTA POREZ svima sa zaradom do 64.000 RSD

  Frilenseri koji su mesečno prihodovali do 64.000 dinara, odnosno godišnje do 768.000 dinara, po novom zakonskom rešenju neće imati obavezu da pokriju poreze i doprinose koje nisu platili, izjavio je ministar finansija Siniša Mali.

  On je to rekao u Skupštini Srbije obrazlažući poslednje izmene Zakona o porezu na dohodak građana.

  Od 1. januara 2022. godine neoporezivi minimum biće 54.900 dinara.

  Po novom predlogu, godišnje se iz oporezivanja izuzimaju prihodi do iznosa od 384.000 dinara. Normirani troškovi se, po novom predlogu, priznaju u visini od 50 odsto, a kamata se ne obračunava do dana donošenja rešenja Poreske uprave Srbije.

  Poreska osnovica za naplatu obaveza frilensera računa se tako što se od ostvarenog prihoda oduzme neoporezivi deo – on iznosi 32.000 dinara na mesečnom, odnosno 384.000 dinara na godišnjem nivou. Takođe, frilenserima se priznaju takozvani normirani troškovi u iznosu od 50 odsto,  što prestavlja poresko oslobođenje.

  Ostatak čini poresku osnovicu na koju se obračunava porez i pripadajući doprinosi.

  „Obaveze po osnovu poreza i doprinosa za frilensere utvrđuju se rešenjem Poreske uprave Srbije, a rešenja dolaze nakon usvajanja ovog zakona“, naveo je Siniša Mali.

  Od 1. januara, a to je rok koji je predložen novim amandmanom, frilenseri će poreze i doprinose plaćati kvartalno.

  „Uz priznavanje normiranih troškova u iznosu trostrukog neoporezivog iznosa zarade što je sada 54.900 dinara. Za one koji zarađuju mnogo više imaju dovoljno vremena da do 1. janura iduće godine svoje poslovanje usaglase sa važećim zakonskim normama – da se registruju kao preduzetnici, registruju svoj doo, i regulišu svoj status“, istakao je Mali.

  On je najavio da se otvaraju razgovori za drugačije definisanje statusa frilensera kroz novi zakon o fleksibilnim oblicima rada koji tek treba da se napravi.

  Vlada i frilenseri postigli DOGOVOR, mnogima nije jasno – KAKAV?

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/Vlada Srbije/ Slobodan Miljević

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE