Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Bivši NASA-in astronaut deli 3 najbolja saveta za suočavanje sa NEUSPEHOM

  Profesor Kolumbije i bivši NASA-in astronaut Majk Masimino suočio se sa mnogim izazovima u svojoj karijeri, posebno tokom dva boravka u svemiru, što je delimično bila inspiracija za lik Džordža Klunija u filmu „Gravitacija“ nagrađenom Oskarom 2013.

  Suočeni sa borbom, Masiminove kolege su s njim podelile ključne delove mudrosti, pravila i izreke NASA-e. On deli neke od njih u svojoj novoj knjizi „Moonshot: NASA-in vodič za astronaute za postizanje nemogućeg“, govoreći o tome šta je naučio tokom svojih 18 godina u NASA-i od 1996. do 2014. i kako je primenio savete u svojoj karijeri na zemlji kao profesor, medijska ličnost i savetnik za liderstvo u širokom spektru kompanija.

  Bilo da je gore u orbiti ili dole na Zemlji, Masimino koristi ova tri ključna dela NASA-ine mudrosti kako bi osigurao da njegov proces rešavanja problema teče glatko.

  Dajte sebi 30 sekundi da se osećate loše

  Normalno je da se osećate krivim kada napravite grešku na poslu. Opterećivanje sebe zbog toga može da vas uvuče u neproduktivnu spiralu samoomalovažavanja, ali može biti katarzično ispuštanje emocija.

  Kada napravi posebno frustrirajuću grešku, Masimino kaže za CNBC Make It da koristi pravilo od 30 sekundi, deo NASA-ine mudrosti koju pripisuje pilotu Riku „CJ“ Sturckovu.

  Odmah nakon što napravi grešku, odvaja 30 sekundi da se naljuti na sebe i zapiše u dnevnik svoje žaljenje zbog greške. Masiminova prosečna sesija od 30 sekundi zvuči ovako: „Ja sam glup! Kako sam to mogao da uradim! Trebalo je više da razmislim o našem planu. Ako se izvučem iz ovoga, u budućnosti ću biti pažljiviji da ne ponovim ovu grešku.”

  nasa

  Ali kada istekne 30 sekundi, on prestaje da osuđuje sebe i koncentriše se na ono što je ispred.

  Ključno je da svojih 30 sekundi samoomalovažavanja učinite uticajnim i produktivnim kako biste mogli da nastavite sa olakšanjem i motivisani da rešite problem. Da bi to uradio, Masimino se proziva kako bi zaista izbacio svoju ozlojeđenost, identifikuje šta je njegovo specifično žaljenje kako bi se uverio da zna šta da promeni umesto da krivi sve, i podseća sebe da se pobrine da se to više ne ponovi.

  Pre nego što reagujete, razmislite kako situacija može da se pogorša, jer uvek može

  Bez obzira koliko loše zabrljate, uvek možete pogoršati situaciju, kaže Masimino. U NASA-i se to zove Hutov zakon, nazvan po astronautu NASA legende Robertu „Hutu“ Gibsonu koji je delio taj savet sa svojim kolegama.

  „Postoji vrlo malo stvari na koje morate odmah da reagujete“, ističe Masimino i dodaje da kada požurite da ispravite grešku koju ste napravili, često na kraju napravite još jednu jer ne obraćate dovoljno pažnje.

  „Prešli ste sa jednog problema na dva i morate da rešite problem B pre nego što se vratite na problem A“, ističe on.

  Kada Masimino napravi grešku, nakon što je uzeo svojih 30 sekundi frustracije, on usporava i pravi korak unazad. U ovoj fazi, on dobija dodatni pogled na problem i traži pomoć, savet ili povratnu informaciju. Ono što je najvažnije, on razmišlja o tome koje radnje bi mogao da uradi u tom trenutku koje bi mogle da pogoršaju problem i pogoršaju „lošu situaciju“. Ako ovo shvati, pomaže mu da deluje svesnije.

  nasa

  Majk Masimino (YT Screenshot)

  Za većinu životnih problema, kaže Masimino, možete uzeti najmanje minut ili dva da razmislite pre nego što odgovorite. „Nemojte odmah doneti tu odluku” i razmislite o tome kako biste slučajno mogli pogoršati situaciju.

  Podsetite se šta imate zajedničko sa saigračima

  U kancelariji je svaki sukob obično grupni, kaže Masimino, jer ljudi imaju tendenciju da rade u timovima. Kada su emocije na vrhuncu, rešavanje problema može izgledati nemoguće ako se saigrači ne slažu. Kada se Masimino suoči sa takvim sukobom, njegov sledeći pravac akcije je da konsultuje ono što on naziva svojom „bankom dobrih misli“.

  „Ono što sam otkrio kao zlatno pravilo za liderstvo i timski rad je pronaći način da brinete o svima u svom timu i da im se divite“, ističe Masimino. Možda ne delite iste pozadine, oblasti stručnosti ili poglede na svoj rad, ali je dobro zapamtiti da su svi u vašem timu bili provereni istim procesom prijave kroz koji ste prošli i vi.

  „Možda se prirodno ne povezujete s njima, ali oni su tu s razlogom i vi ste tu s razlogom; svako ima šta da doda timu“, kaže Masimino.

  Posao, IT, analitika, nasa

  Posao, tim (Freepik)

  Pronađite nešto čemu se divite u toj osobi ili što vam je zajedničko tako što ćete odvojiti vreme da je upoznate. Zatim stavite to u svoju mentalnu (ili napisanu ako želite) banku dobrih misli, da se vratite na nju kada se nađete u komfliktu. Sećajući se čemu se divi kod osobe sa kojom razgovara, Masimino kaže da postaje otvoreniji da čuje njihove ideje.

  Čak i ako se i dalje ne slažete, učinićete da se vaše kolege osećaju zainteresovanije, učiniće ih otvorenijima za vaše mišljenje, kaže on.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: Freepik/YT Screenshot

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE