Mađarskoj "doletelo" nuklearno gorivo iz Rusije

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Mađarskoj “doletelo” nuklearno gorivo iz Rusije

  Mađarska je dobila prvu isporuku nuklearnog goriva za nuklearnu elektranu Paks iz Rusije.

  Gorivo je dopremljeno avionom, budući da isporuka železnicom nije bila moguća, rekao je ministar spoljnih poslova te zemlje Peter Sijarto.

  Sijarto je ponovio da je Mađarska odbacila bilo kakve sankcije na rusku naftu i gas, i dodao da je uvođenje sankcija u vezi sa aktivnostima povezanim sa nuklearnom energijom “crvena linija” za tu zemlju.

  “Gorivo (za fabriku Paks) je uvek stizalo iz Rusije železnicom preko Ukrajine, nažalost to više nije moguće, tako da smo morali da pronađemo alternativni način za dopremanje”, rekao je Sijarto u snimku objavljenoom na Fejsbuku iz Brisela.

  Naveo je da je pošiljka stigla preko vazdušnog prostora Belorusije, Poljske i Slovačke u Mađarsku uz odobrenje sve tri zemlje, pošto nuklearna energija ne podleže nikakvim sankcijama Evropske unije.

  Mađarska želi da proširi nuklearku “Paks” od 2 gigavata sa po dva reaktora ruske proizvodnje kapaciteta od 1,2 gigavata.

  Rojters navodi da se projekat dodeljen 2014. bez tendera nuklearnom gigantu Rosatomu često navodi kao znak bliskih veza između mađarskog premijera Viktora Orbana i ruskog predsednika Vladimira Putina.

  Izvor: RTS

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE