Loznica usvojila prostorni plan, Rio Tinto prvi put u zvaničnom dokumentu

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Loznica usvojila prostorni plan, Rio Tinto prvi put u zvaničnom dokumentu

  Skupština Loznice usvojila je prostorni plan kojim, kako kažu aktivisti, projekat Jadar kompanije Rio Tinto postaje prvi put deo nekog zvaničnog dokumenta.

  Za prostorni plan glasao je 41 odbornik iz vladajuće koalicije SNS i SPS, dok su, kako javlja N1, građani protestovali ispred Skupštine Loznice, vrlo burno reagujući kada je usvojen prostorni plan.

  Gradonačelnik Loznice Vidoje Petrović poručio je pre samog glasanja da projekat Rio Tinto ne treba da bude mesto na kojem će se voditi političke borbe, niti gde će se prikupljati politički poeni.

  Prema rečima reportera N1, Petrović je rekao da će država voditi računa o zaštiti životne sredine, kao i da je nekoliko puta ponovio da je za grad Loznicu poštovanje zakona crvena linija.

  U samom prostornom planu jasno piše da postoje veliki ekološki rizici po zaštitu životne sredine, ali da za ovaj kraj postoje i moguće socio-demografske posledice.

  Rio Tinto je više puta naveo da je spreman za razgovore sa meštanima, da su odvojili 2,4 milijarde dolara za ovaj projekat, koji će biti izveden prema najvišim ekološkim standardima.

  Kompanija Rio Tinto u ovom momentu nema nijedan ugovor sa državom, a sve dozvole koje ima odnose se isključivo na istraživačke faze.

  Trenutno je u toku izrada Studije izvodljivosti tog projekta, kao i procena njegovog uticaja na zaštiti životne sredine, koja bi trebalo da javnosti bude predstavljena narednih meseci.

  Izvor: N1

  Foto: Beta

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE