Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Loše stanje: Kilogram maline biće od 600 do 800 dinara

  Predsednik Asocijacije proizvođača malina i kupina u Srbiji Dobrivoje Radović rekao je da je to voće u lošem stanju jer je neprekidno izloženo vremenskim nedaćama i da će kilogram koštati od 600 do 800 dinara.

  „Temperaturni šokovi su u poslednjih godinu dana loše uticali na zasade, najpre ih je pogodila suša, zatim polomio vlažan sneg, lastari su sada slabi i vegetacija kasni, pa će i rod biti manji i cena kilograma će, sudeći po troškovima biti od 600 do 800 dinara“, rekao je Radović za Betu.

  Dodao je da tvrdnje nekih trgovaca da će rat u Ukrajini smanjiti cenu i tražnju jer malina neće moći da se izvozi u Rusiju, nisu tačne jer se u Rusiju ni u normalnim uslovima ne izvozi značajna količina, već samo oko desetak odsto.

  Malina se, kako je rekao, prošle godine prodavala po ceni od 420 do 450 dinara za kilogram, a otkupljivači su naknadno doplatili još po 15-20 dinara što znači da su dobro zaradili na prodaji malina.

  U Japanu se to voće, prema njegovim rečima prodavalo po ceni od 11,5 do 15 evra po kilogramu.

  Radović je rekao da malina mora biti skuplja ove godine jer je sve poskupelo, mineralno đubivo tri puta, sa 40 dinara po kilogramu na 120 i 150 dinara, gorivo sa 120 na 190, sredstva za zaštitu više desetina odsto, a skuplja je i radna snaga.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE