Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Loša godina za evropske vinograde

  Grad, mraz i suša teško su pogodili evropsku proizvodnju grožđa koja je zbog toga najmanja u poslednjih 36 godina, saopštili su stručnjaci, mada se očekuje da će kvalitet vina biti izvrstan.

  Udruženje poljoprivrednika EU Copa-Cogeca saopštilo je da ekstremne vremenske prilike znače da će biti 14 odsto manje ploda, a u nekim delovima biće pad količine od jedne trećine.

  Zbog toga će evropska proizvodnja vina pasti na 145 miliona hektolitara, na nivo koji nije bio od 1981. godine.

  Dva najveća evropska proizvođača Francuska i Italija posebno su teško pogođeni, rekao je Tijeri Kost, predsednik odelenja za vina udruženja Copa-Cogeca.

  U Francuskoj proizvodnja će biti niža za 18 odsto, a u Italiji, najvećem proizvođaču vina u Evropi biće manja za 26 odsto u odnosu na prošlu godinu.

  „Ipak se očekuje da će kvalitet grožđa biti vrlo dobar širom Evrope što bi trebalo da znači izvrsno vino.“ Kombinacija dobrog vina i manjih količina znači da će cene takođe rasti, rekao je Kost.

  U sadašnje vreme proizvodnja vina gotovo nikad ne prelazi 170 miliona hektolitara, mada je ovogodišnja procena proizvodnje jako loša, a poslednji put je bila tako niska 1981. godine.

  Berba vinskog grožđa u Evropi automatski utiče na globalno tržište vina pošto proizvodnja u EU predstavlja 60 odsto svetske proizvodnje.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE