Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Linijski park do „Pančevca“: Novi MEGA PROJEKAT u Beogradu (VIDEO)

  Glavni urbanista Grada Beograda Marko Stojčić izjavio je da bi izgradnja Linijskog parka, koji će se prostirati na površini od 4,6 kilometara, trebalo da počne krajem sledeće godine, te da će radovi trajati oko 2,5 godine.

  Linijski park, najznačajniji gradski projekat na otvorenom, dobio je idejno rešenje za uređenje prostora između Beton hale i Pančevačkog mosta.

  To znači da javnost može da vidi kako će biti preuređeno 46,7 hektara priobalja kojim su do pre dve godine prolazili vozovi. Tih 4,6 kilometara izdeljeno je na deset celina i svaki tim arhitekata, pre osam meseci izabranih na pozivnom konkursu, dobio je deo zapuštenog prostora da ga oblikuje.

  Više od 50 mladih inženjera osmislilo je višenamensku oazu za odmor i zabavu koja će zameniti prugu i stihijski podignute objekte, oplemeniti deo grada uz industrijska postrojenja i omogućiti bolju vezu grada i reke.

  Idejno rešenje osnov je za plan detaljne regulacije (PDR) područja od Beton hale do Pančevačkog mosta čiji je rani javni uvid okončan u maju.

  U januaru sledeće godine, kaže Marko Stojčić, glavni gradski urbanista, biće usvojen PDR bez kojeg nema razrade tehničke dokumentacije budućeg parka i izdavanja građevinske dozvole, odnosno rekonstrukcije. Stojčić tvrdi da bi izgradnja parka trebalo da počne krajem sledeće godine.

  Najmanje dve godine biće potrebne dok Beograđani ne dobiju linijski park po uzoru na njujorški Haj lajn, koji će imati pešačke i biciklističke staze, platoe za izložbe, festivale, klizanje, dečja igrališta, sportske terene na otvorenom, trim staze, skejt park, kafiće, restorane, umetničke paviljone, edukativne centre…

  Reč je o velikom i složenom projektu jer treba rešiti brojne imovinskopravne odnose na trasi parka kako bismo mogli da uklonimo privremene i nelegalne objekte. Zato ćemo najpre sređivati one celine kod kojih nema takvih problema poput dela kod Beton hale i celine pet, šest, sedam ili osam. U februaru ćemo raspisati tender za izbor projektanta, a za svaku celinu biće izdata posebna građevinska dozvola kako bismo u fazama mogli da uređujemo taj deo grada, ističe Stojčić.

  Dodaje da je vrednost projekta oko 55 miliona evra i da će novac biti obezbeđen delom iz budžeta, a delom iz donacija kompanija i pojedinaca koji grade ili već imaju vredne komplekse na trasi buduće višenamenske oaze.

  Izradu idejnog rešenja za linijski park sa oko 200.000 evra finansirala je kompanija Sebre Marina Dorćol koja je prošle godine kupila „Marinu Dorćol“ i na toj lokaciji planira da zida stambeni kompleks.

  Izvor: Agencije, BIZLife

  Foto: Beoinfo

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE