Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Posao, žene lideri

  5 razloga zašto su žene izvanredni lideri

  Andrea Hjuston, članica Organizacije preduzetnika (EO) u ogranku US West Bridge, autorka je najprodavanijih knjiga u SAD i izvršna direktorka Artitudes, kreativne firme koja pruža uslugu u pripovedanju priča, obuci govornika, prezentacijama rukovodilaca, brendiranju i vizuelnom marketingu. Andrea je otkrila zašto su žene, po njenom mišljenju, izuzetne vođe:

  ,,U 27. godini imala sam poslovni sastanak koji mi je promenio karijeru.

  Tri godine nakon što sam zakoračila u svet preduzetništva, angažovana sam kao konsultantkinja za veliku tehnološku kompaniju u Sijetlu. U teoriji, trebalo je da se osećam kao „zvezda“ koja stiže da utiče na veliki brend. Ipak, u stvarnosti, dok sam išla dugim hodnikom do sale za sastanke, osećala sam samo strah.

  Zašto?

  Poznavala sam izvršni tim iskusnih poslovnih lidera koji me je čekao, svi znatno stariji od mene – i svi muškarci. I iako su me zaposlili, pitala sam se iznova i iznova:

  Zašto bi me slušali? Ko sam ja uopšte?

  Posao, plate

  Posao, lideri (Pexels)

  Dok sam se približavala vratima, duboko sam udahnula i ispravila odelo. Ušla sam i u tom trenutku, iako sam bio jedina žena u toj prostoriji, otkrila sam ko sam – vođa.“

  Danas nije tajna da rodna ravnopravnost na radnom mestu dovodi do boljih rezultata. Dok se jaz između muškaraca i žena na rukovodećim pozicijama smanjuje, i dalje ostaje ogromna nejednakost.

  Istraživanja ukazuju na brojne razloge za uključivanje žena u korporativne odbore. Izveštaj McKinsey-a iz 2015. otkrio je da je rodna raznolikost u izvršnim timovima direktno povezana sa jačim finansijskim učinkom, a kompanije sa više od jedne žene u odboru nadmašuju one koje nemaju nijednu.

  Toliko je razloga, ali se Andrea fokusira na 5:

  Posao, ponedeljak produktivnost

  Posao, žene (Pexels)

  1. Empatija

  Empatija se istorijski smatra mekom veštinom koja se najčešće pripisuje ženama. Uprkos stigmi, žene lideri su to stalno koristile i dokazale njene prednosti.

  Prema studiji Univerziteta u Kembridžu, žene generalno nadmašuju muškarce po „kognitivnoj empatiji“. Jednostavnije rečeno, žene se bolje stavljaju u kožu drugih.

  Na radnom mestu, žene lideri imaju tendenciju da iskoriste kognitivnu empatiju da utiču na druge i izgrade poverenje, što stvara produktivne timove i psihološki bezbedne kulture.

  Empatija povećava efikasnost liderstva i kvalitet odnosa sa zaposlenima, što, zauzvrat, koristi organizaciji u celini, piše Inc.

  Posao, utisak

  Posao (Unsplash)

  2. Jaka komunikacija

  Osim što razjašnjava strateške puteve, lider mora da bude majstor razumevanja za potrebe – kupaca, zainteresovanih strana i timova.

  Odlični lideri znaju kako da uspostave ravnotežu između neophodnih zahteva dok daju timu dovoljno slobode da generiše kreativna rešenja. Vođa pravi mapu, ali ostavlja dovoljno prostora da tim istraži rutu.

  Žene lideri su posebno sposobne da pronađu tu ravnotežu. Najbolje žene lideri znaju da je slušanje ključni deo komunikacije: retko kada su najglasnije u prostoriji, pa su prinuđene da pronađu nove načine da budu saslušane. Sa komunikacijom kao ključnim sredstvom, one imaju jedinstvenu sposobnost da izazovu jasnoću, a ne konfuziju.

  Posao, žena lider

  Posao, žene lideri (Unsplash)

  3. Jačanje saradnje

  Vitalni deo liderstva je sposobnost da se pomogne različitim ljudima da rade zajedno na postizanju cilja.

  Žene lideri promovišu saradnju, delom zbog svojih istorijskih društvenih uloga, a delom zbog prirodnih nagona da doprinesu svojoj zajednici.

  One prepoznaju da oni oko njih žele da budu intelektualno stimulisani, energizirani od strane svog okruženja i priznati za njihov učinak. Kako žene lideri grade odnose sa kolegama i zaposlenima, one su u stanju da shvate kako da im pomognu da se razviju kao tim.

  Razumevanjem jedinstvenih snaga pojedinačnih zaposlenih, žene lideri neguju saradnju u okviru zajedničke vizije na jedinstven način. Kada žene sarađuju da bi postigle zajednički cilj, nebo je zaista granica.

  Posao, rast

  Posao (Unsplash)

  4. Rešavanje problema

  Svaki lider se svakodnevno suočava sa problemima.

  Prema Harward Business Review-u, kada je u pitanju rešavanje problema, žene lideri imaju bolji rang od muških lidera. Možda je to zato što muškarci i žene različito procenjuju probleme.

  Naučno, kada muškarci rešavaju probleme, oni imaju tendenciju da koriste jednu hemisferu svog mozga. Kada žene rešavaju probleme, uspostavlja im se veza između hemisfera i anagažuju različite delove svog mozga.

  Rezultat: višestruki pristup koji omogućava ženama da se pozabave problemima sa širokim spektrom alata. Verovatno će se pojaviti neočekivana i progresivna rešenja.

  Posao, novinarka (Unsplash)

  Posao, lideri (Unsplash)

  5. Inovacija

  Liderke stvaraju efekat odozgo nadole koji unosi inovacije u organizaciju.

  Jedna nedavna studija je posmatrala 341 norvešku firmu i otkrila da je žensko liderstvo značajno povezano sa inovacijama u organizaciji. Dokazi sugerišu da su organizacije sa ženama liderima inovativnije zahvaljujući uticaju koji imaju na kulturu.

  Žene rade stvari drugačije, isprobavaju nove strategije i razbijaju kolotečine – sve je to neophodno i u dobrim i u teškim vremenima.

  Žene lideri donose veštine, različite perspektive i inovativne ideje na sto. Ove tri stvari zajedno pomažu u stvaranju kompanija koje su usmerene na budućnost i postaju otpornije.

  Sociološki i biološki, žene imaju prednost. Ovih pet razloga su fundamentalna ponašanja koja pokreću uspeh svakog lidera, bez obzira na pol. Kada je reč o ulozi žena lidera koje deluju u saradnji, padaju na pamet reči Gini Rometi, prve žene generalne direktorke IBM-a: „Vaša vrednost neće biti ono što znate, biće ono što delite.“

  Na uspešnim radnim mestima sutrašnjice videće se i žene i muški lideri koji uče jedni od drugih. Ali da bi se to dogodilo, moramo nastaviti da težimo svetu u kome će više žena preuzeti kormilo, smatra Andrea Hjuston.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pexels, Unsplash

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE