Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  sezonski radnici

  Hrvatskom turizmu treba 60.000 sezonaca, a do njih NIKAD TEŽE

  Tema koja iz godine u godinu sve više muči komšije, a posebno one koji su u turizmu jesu sezonski radnici, najčešće na primorju.

  Poslodavci u turizmu nikada ranije nisu počeli sa traženjem sezonaca, nude nikad bolje uslove, a epilog iseljavanja i dugogodišnje potplaćenosti turističkih radnika u Hrvatskoj je da će na Jadranu ovog leta o gostima brinuti nikad više stranaca.

  Prošle godine je u Hrvatskoj samo do septembra bilo angažovano više od 95.000 stranih radnika, od čega u turizmu otprilike trećina, a ove godine te brojke mogu biti samo veće. Očekuje se vrlo dobra sezona, više gostiju nego ranije, pa ni prošlogodišnjih 52.000 sezonaca neće biti dovoljno.

  odmor

  Hrvatska, Korčula, sezonski radnici (Pixabay)

  Turizam se prošle godine namirio s 20.000 domaćih i 32.000 stranih sezonaca. Ove će godine, pak, prema procenama Hrvatske turističke organizacije, biti potrebno od 57.000 do 60.000 sezonskih radnika.

  Unutar zemlje će ih iz poznatih razloga biti teško naći išta više nego prošle godine, pa uvoz mnogima ostaje jedina opcija, pišu hrvatski mediji. Novo tržište za radnu snagu je Bugarska, čiji su ljudi već radili u Grčkoj, Španiji, na Kipru, ali Hrvatska im je bliže i razumeju jezik.

  Sve što niste znali o sezonskim poslovima: Koliki su PLATA i BAKŠIŠ i kome da se obratite?

  I dalje se za radnicima poseže u ex YU-zemlje, ali sve više radnika stiže iz azijskih država, pogotovo iz Indije. Iz Srbije je teže dobiti radnike jer odlaze u Austriju, Nemačku, Švedsku, čak i u Kanadu.

  Izvor: BIZLife

  Foto: Pixabay/Pexels

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE