LIČNOST NEDELJE: Koraks

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  LIČNOST NEDELJE: Koraks

  Predrag Koraksić Koraks – čovek koji crtežom kaže ono što mnogi pomisle, ali ne umeju da iskažu. Ovog karikaturistu možda najbolje opisuje rečenica koju je nekadašnji premier i ministar unutrašnjih poslova Zoran Živković izgovorio o njemu – “bolje da te prebiju navijači Rada, nego da te Koraks nacrta”.

  Prvu karikaturu objavio je kao gimnazijalac, sa 17 godina, u „Ježu”. Njegovom oku i ruci nije promicao niko – od Slobodana Miloševića, Zorana Đinđića, preko Vojislava Koštunice, Borisa Tadića, do predstavnika aktuelne vlasti.

  Bilo je za Koraksa teških perioda za vreme “veselih” devedesetih. Bio je na radaru tadašnjeg režima. Posle sudskog procesa 1993. godine ostao je i bez posla u “Večernjim novostima”.

  Protekle nedelje ponovo se našao u žiži nakon što je uklonjena izložba njegovih karitakura u lazarevačkoj biblioteci. Pre otvaranja i brzometnog zatvaranja izložbe, koju je organizovao  pokret Novi optimizam, predstavnici vlasti bili su nezadovoljni zbog Koraksovog crteža u listu Danas.

  Reagovalo je i Ministarstvo kulture i informisanja. Usledilo je uklanjanje karikatura, a direktorka biblioteke “Dimitrije Tucović” u Lazarevcu Jasmina Ivanković objašnjava da je razlog to što su na otvaranju izložbe i pratećoj tribini, učesnici bili predstavnici političkih stranaka koji nisu bili najavljeni.

  Jedno je sigurno, u nedelji za nama o Koraksu se pričalo, a o njegovim crtežima se promišljalo i diskutovalo na svim stranama (vladajućim i opozicionim).

  Sam autor pažnju koju je pridobio komentariše na sledeći način:

  Moje karikature su dobile tretman prve presude protiv ove vlasti koju su bez odluke suda dobrovoljno objavili i celom narodu predočili kao istinu o prirodi ovog režima, koju je više nemoguće sakriti.

   

  Izvor: BIZLife

  Foto: BIZLife

  What's your reaction?

  Komentari

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE