Izveštaj EK: Srbija bez rezultata u ključnim oblastima

Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Izveštaj EK: Srbija bez rezultata u ključnim oblastima

  Evropska komisija je u izveštaju o napretku Srbije u poglavljima 23 i 24 ocenila da nedostaju opipljivi rezultati u ključnim oblastima, poput reforme u pravosuđu, borbe protiv korupcije, ratnih zločina i slobode medija.

  U dokumentu u koji je imao uvid Radio slobodna Evropa i koji je komisija predala članicama EU, piše da je Srbija ostvarila određeni napredak u nekim poljima poput institucionalnih reformi, pravima nacionalnih manjina, pranju novca i pitanju azila.

  U dokumentu se navodi da u Srbiji “nema vidljivih rezultata” u oblasti borbe protiv korupcije, dok su “ograničeni” rezultati u efikasnoj istrazi, gonjenju i presuđivanju u slučajevima korupcije na visokom nivou, posebno onih koji uključuju politički izložene osobe.

  Povodom ustavnih izmena u svetlu evropskih standarda o nezavisnosti i odgovornosti sudstva, u izveštaju se navodi da je Srbija trebalo da taj proces počne u drugoj polovini 2016, a da završi do kraja 2017. godine. Proces je počeo sredinom 2017. s brojnim okruglim stolovima, ali ni u jednom slučaju nije predstavljen tekst koji sponzoriše Vlada.

  “Što se tiče slobode izražavanja i medija, opšte okruženje i dalje nije pogodno za ostvarivanje ovih prava”, navodi se u dokumentu i iznose zabrinjavajući slučajevi pretnji, zastrašivanja i nasilja nad novinarima, kao i da su presude oko tih pitanja “i dalje retke”.

  Takođe se navodi da se “govor mržnje i diskriminatorna terminologija” često tolerišu u medijima i da se time retko bave regulatorna tela ili tužilaštvo.

  Izveštaj navodi da je “vrlo spora” implementacija Nacionalne strategije za istrage i procesuiranje ratnih zločina od 2016. godine.

  Evropska komisija navodi da je Srbija nastavila da značajno doprinosi upravljanju mešovitih migracionih tokova u EU, kao i da dobija pohvale o stepenu saradnje na readmisiji sa državama EU.

  Izvor: Beta

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE