Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Crna Gora, plaže, crnogorski turizam

  Letnja sezona u Crnoj Gori: Puni samo elitni hoteli, manji prazni

  Kako protiče početak letnje sezone u Crnoj Gori? Jun je izneverio sva očekivanja, a kako tvrde budvanski hotelijeri, rezultati nisu ni približno slični onima iz 2019. godine.

  Manji hoteli i apartmani su poluprazni, dok su na plažama ležaljke prazne, a pune se samo vikendom prenosi Pobjeda.

  Očekuje se više gostiju od 15. jula do 15. avgusta, ali to ne može nadomestiti celu godinu u kojoj se, kako tvrde, i dalje osećaju posledice pandemije, kao i globalne krize izazvane ratom u Ukrajini.

  Prema statistici, u Budvi boravi 17.470 gostiju od čega je njih 9.290 u privatnom, a 7.900 u hotelskom smeštaju.

  Sveti Stefan

  crna gora, sveti stefan, budva

  Kako su rekli Pobjedi iz Turističke organizacije (TO) Budva, u hotelskom smeštaju najbrojniji gosti su iz Srbije, Nemačke, Izraela, Albanije, Velike Britanije, Bosne i Hercegovine, Francuske, Poljske, Kazahstana i Turske.

  Iz TO Budva ističu da još nisu dostigli nivo iz 2019., a kada je reč o vrhuncu sezone i posezoni očekuje se popunjenost hotelskih kapaciteta visoke kategorije.

  Kako će dalje proteći letnja sezona?

  Nikola Pejović, predsednik Udruženja hotela Crne Gore, rekao je da imaju daleko manje gostiju od očekivanog, jer ne mogu računati Ukrajince i Ruse koji borave u iznajmljenim stanovima.

  „Slaba je posećenost u malim i srednjim hotelima, a vidim da se žale i ugostitelji. Veliki hoteli, koji imaju bazene i svoje plaže, puni su jer oni imaju dumping cene koje su u rangu tri i dve zvezdice. Ima i bogataša, ali oni odsedaju u Porto Montenegru, Kumboru, Splendidu”, tvrdi Pejović, vlasnik hotela Grbalj u kojem je popunjenost samo 50 odsto.

  Nude se vile i privatne kuće…

  Prema njegovim rečima, dosta se nudi iznajmljivanje privatnih vila, kuća, apartmana i stanova na dan, ali gostiju nema.

  Ivan Ivanović, vlasnik hotela Majestic, takođe je rekao da popunjenost hotela nije kao rekordne 2019. godine i da su im u junu boravili uglavnom stariji ljudi iz Zapadne Europe, Skandinavije i Izraela.

  “Bojim se ćemo ovim načinom vođenja turizma, odnosno nepostojanjem strategije, izgubiti predsezonu i posezonu”, dodao je Ivanović.

  Naši turisti neće biti srećni: I Crna Gora paprena, pivo i dvostruko skuplje

  Izvor: Pobjeda

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE