Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Leskovčanima voda „skače“ za 50 odsto

  Voda će za stanovnike Leskovca i okoline biti skuplja za skoro 50 odsto, a u obližnojoj Grdelici za čak 124 procenta, odlučili su članovi Gradskog veća u Leskovcu.

  Ova značajno veća cena važiće u Leskovcu samo za domaćinstva, precizirano je u prihvaćenom predlogu, a kao argument je navedeno da su cene potrebnog materijala značajno povećane, dok se u Grdelici primenjuje restrikcija, jer nema dovoljno vode, ali je odlučeno da ona drastično poskupi.

  Građani će od 1. avgusta vodu umesto 59,18 dinara za kubik plaćati 88 dinara, a šef Odeljenja za privredu i poljoprivredu Rade Velinov u obrazloženju je rekao da sadašnja cena ne pokriva ni prostu reprodukciju i podsetio da je poslednja korekcija cene vode za domaćinstva bila u aprilu 2015. godine.

  „U toku 2021. cena tehničkog hlora povećana je za 140 odsto po kilogramu, a troškovi zarada samo po osnovu minimalne cene rada za 2022. godinu povećani su za 14,3 miliona dinara. Pored toga, cena vodovodnog i kanalizacionog materijala početkom godine povećana je za 40 procenata, a očekuje se i povećanje cene električne energije, što ukazuje na opravdanost ovog poskupljenja“, rekao je Velinov.vodovod

  Gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović je kao prvi razlog za poskupljenje vode u Grdelici naveo „činjenicu da nema dovoljno vode, pa se u večernjim i noćnim satima isključuju neka sela kako bi se sakupila voda u akumulaciji, jer ima mnogo zloupotreba pošto se voda koristi za zalivanje bašti i njiva“.

  Kao drugi razlog je naveo da vodosistem JKP Grdelice prolazi na 12 mesta kroz korito reke, pa kad pukne cev ne mogu se utvrditi gubici, jer sve ide u reku, a oni budu i po 70 odsto.

  Sa druge strane, ljudi iz Grdelice koji se godinama bore protiv izgradnji minihidrocentrala na Rupskoj reci kažu da su glavni razlog za nestašice vode dve minihirocentrale izgrađene na njoj.

  Izvor: Danas, FoNet

  Foto: Pixabay

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE