Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Lagard poziva Evropu da „olakša“ grčki dug

  Generalna direktorka Međunarodnog monetarnog fonda Kristin Lagard ocenila je da su pregovori Atine sa njenim kreditorima iz evrozone tek na „pola puta“ i ponovo pozvala Evropljane da olakšaju taj dug.

  Ono što sam videla tokom dve poslednje nedelje ide u dobrom pravcu, ali smo na pola puta, rekla je Lagard u Briselu u obraćanju u evropskom ekonomskom institutu Brojgel (Breugel).

  Za manje od deset dana svi ministri evrozone će se naći u Vašingtonu na prolećnom sastanku MMF i škakljivo pitanje grčkog duga trebalo bi da se nađe u centru njihovih razgovora.

  Razgovori između Atine i njenih kreditora, evrozone i MMF, već mesecima tapkaju u mestu zbog čega je blokiran nastavak realizacije trećeg plana pomoći od 86 milijardi dolara koji je dogovoren u julu 2015. i traje do jula 2018. godine.

  Prošle nedelje grčka vlada obavezala se na sprovođenje ekonomskih mera 2019. i 2020 da zadovolji svoje kreditore. To bi trebalo da otvori put za isplatu nove tranše kredita, koji je potreban Atini pošto treba da isplati kreditorima više od sedam milijardi evra u julu.

  Lagard je rekla da će u sledećoj etapi biti potrebno da se nađe dobro sprovođenje tih preuzetih obaveza i dodala da je najteže usaglasiti detalje.

  Kako je rekla, kada se to jednom uradi treba da se raspravlja o održivosti grčkog duga i dodala: „mi znamo da će olakšanje duga biti potrebno“.

  Izvor: Beta

  Foto: Beta/AP

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE