Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kupovna moć nam opada

  Kupovna moć merena odnosom nove prosečne, odnosno nove minimalne potrošačke korpe i prosečne neto zarade u septembru je bila manja u odnosu na avgust, objavilo je Ministarstvo unutrašnje i spoljne trgovine.

  Iz Ministarstva navode da je prosečna potrošačka korpa za septembar iznosila 89.866,09 dinara i da je bila veća od avgustovske korpe za 1.583,30 dinara ili za 1,8 odsto, a u odnosu na korpu od pre godinu dana za 14,9 procenata.

  Minimalna potrošačka korpa za septembar je iznosila 46.652,08 dinara i bila je veća za 922,51 dinar ili za 2,0 odsto od avgustovske potrošačke korpe, dok je u odnosu na septembar prošle godine minimalna korpa bila veća za 15,8 odsto.

  Za pokriće prosečne potrošačke korpe u septembru je bilo potrebno 1,20 prosečnih zarada, a za pokriće minimalne korpe 0,62 prosečne zarade.

  Četiri grada kupovno „najmoćniji“

  Mesec dana ranije, za pokriće prosečne korpe bilo je neophodno 1,17 prosečnih zarada, a za pokriće minimalne korpe 0,61 prosečne zarade. U septembru prošle godine je za pokriće prosečne potrošačke korpe bilo potrebno 1,20 prosečnih zarada, a za pokriće minimalne korpe bilo je dovoljno 0,62 prosečne zarade.

  Posmatrano po gradovima, u septembru su kupovnu moć iznad republičkog proseka imali Beograd, Novi Sad, Niš i Kragujevac.

  U ostalim gradovima, koji se statistički prate, prosečna mesečna neto zarada je pokrila minimalnu potrošačku korpu, ali nije bila dovoljna za pokriće prosečne korpe.

  Izvor: RTS, Tanjug

  Foto: Pixabay, BIZLife

  What's your reaction?

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE