Pridružite se poslovnoj zajednici od 20000 najuspešnijih i čitajte nas prvi

  Kuda idu naši novci: Tužilaštvo zbog Savamale kažnjeno milion dinara

  Zbog prikrivanja informacija od javnosti, prvenstveno vezanih za slučaj „Savamala“, Više javno tužilaštvo u Beogradu mora da uplati milion dinara u republički budžet, piše Danas.

  Upravo toliko iznose kazne koje je u toku 2017. godine ovoj instituciji izrekao Poverenik za informacije od javnog značaja.

  Od sedam rešenja kojima je poverenik naložio tužilaštvu da podnosiocima zahteva dostavi informacije, čak pet se odnosi na slučaj Savamala. Tako je Tužilaštvo tražiocima informacije odbilo da dostavi biografiju postupajuće zamenice višeg javnog tužioca Sanje Đurić, kao i kopiju izveštaja koji je Direkcija policije poslala tužilaštvu u vezi sa istragom rušenja u Hercegovačkoj ulici.

  Intervencija poverenika je bila neophodna i zbog toga što Tužilaštvo nije želelo da otkrije brojeve dokumenata kojima je postupajuća zamenica tužioca o odbijanju policije da postupi po njenim nalozima obavestila višeg javnog tužioca, ministra unutrašnjih poslova, Vladu i Narodnu skupštinu. Isti slučaj bio je i sa delovodnim brojevima disciplinskih prijava, koje su iz istog razloga navodno podnete protiv službenika policije koji su se oglušili o urgencije tužilaštva.

  Međutim, pet od sedam ovogodišnjih rešenja poverenika, tužilaštvo je odlučilo da ignoriše. Iz tog razloga, poverenik je izrekao pet kazni u iznosu od 20.000 dinara, a nakon što ni to nije pomoglo, još pet u iznosu od 180.000 dinara. Kada se sve ove kazne saberu, dođe se do cifre od milion dinara koje je tužilaštvo moralo da plati zbog odbijanja da javnosti dostavi informacije.

  Dodatan problem je što, prema podacima iz kancelarije poverenika, tužilaštvo kazne nije platilo, iako su rokovi za to odavno probijeni.

  Pored Savamale, poverenik je Višem javnom tužilaštvu u ovoj godini naložio da portalu Pištaljka dostavi informacije o toku istrage protiv gradonačelnika Beograda Siniše Malog, ali i da neimenovanom advokatu dostavi podatke o angažovanju branioca po službenoj dužnosti. U prošloj godini dva rešenja poverenika su se odnosila na slučaj „helikopter“.

  Izvor: Danas

  Foto: YouTube screenshot

  What's your reaction?

  Komentari

  • jasna

   Moralno propadanje ovu zemlju će koštati vek zaostajanja za ostlim svetom. Odavde se beži i zbog nemaštine i zbog nemorala i nesigurnosti, bahatosti i sile vlasti.

  • IVANA

   СВЕ ДОК ПРАВОСУЂЕ И ТУЖИЛАШТВО, ПРОСВЕТА, ЗДРАВСТВО, МЕДИЈИ, ЦРКВА, ИНСПЕКЦИЈА, ПОЛИЦИЈА....БУДУ У ФУНКЦИЈИ ДНЕВНЕ АКТУЕЛНЕ ПОЛИТИКЕ, НИКО НЕЋЕ РАДИТИ СВОЈ ПОСАО...НЕМА НАМ ОПСТАНКА....ОСТАЈЕ САМО ТУГА, ЧЕМЕР И ЈАД....А ДЕЦА НАМ ОДОШЕ ''ПРЕКО'' СА КАРТОМ У ЈЕДНОМ ПРАВЦУ....ПРОБУДИ СЕ СРБИЈО....УСКОРО ТЕ НЕЋЕ БИТИ.

  • Иван Лазић

   Ал ће власти бити.

  Ostavite komentar

  Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

  developed by Premium Factory. | Copyright © 2020 bizlife.rs | Sva prava zadržana.

  MAGAZINE ONLINE